AFP or licensors

Hooggerechtshof Congo verwerpt kandidatuur Bemba

In Congo heeft het Hooggerechtshof de kandidatuur verworpen van Jean-Pierre Bemba om aan de presidentsverkiezingen deel te nemen. Het gaat om een uitspraak in beroep.

In eerste instantie was de kandidatuur van de oppositieleider door de Kiescommissie onontvankelijk verklaard omdat hij door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag veroordeeld was voor het beïnvloeden van getuigen.

Het Strafhof sprak Bemba in juni in beroep vrij voor oorlogsmisdaden, nadat hij tien jaar in de cel had doorgebracht. Het hof had hem in eerste instantie in juni 2016 nog tot achttien jaar gevangenis veroordeeld, voor de wreedheden die zijn militie van 2002 tot 2003 had begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Bemba was vicepresident in een overgangsregering van 2003 tot 2006. Hij is voorzitter van de Bevrijdingsbeweging van Congo (MLC), de op een na grootste oppositiepartij in het parlement. Na zijn vrijspraak maakte hij vorige maand een triomfantelijke terugkeer in Kinshasa.

Ondanks de vrijspraak van Bemba blijft het Congolese Hooggerechtshof bij de stelling dat hij omwille van zijn eerste veroordeling niet kan deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2006 werd Bemba tweede na aftredend president Joseph Kabila.

Meest gelezen