Videospeler inladen...

Beels over "infiltratie in politiek": "Als De Wever weet heeft van misdrijven, moet hij die doorgeven aan gerecht"

Jinnih Beels, lijsttrekker voor SP.A in Antwerpen, haalt stevig uit naar burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die vertelde in "De ochtend" dat de drugswereld op de rand staat van het kopen van politieke invloed, ook in Antwerpen. "Infiltratie kan overal, bij de politie, bij de douane, bij justitie en ook in de politiek. Maar als de burgemeester weet heeft van misdrijven, moet hij die doorgeven aan het gerecht. En geen gratuite beschuldigingen uiten", reageert Beels. Ook CD&V-lijsttrekker Kris Peeters heeft het over uitspraken die "not done" zijn.

Drugs is een groot probleem in Antwerpen. Zo luidt de kernboodschap van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een interview met De Volkskrant en in "De ochtend".

Dat erkent ook Jinnih Beels, de Antwerpse lijsttrekker voor SP.A. "Maar dat is toch al even geweten. De burgemeester komt er altijd op terug in plaats van er iets aan te doen. Het "Stroomplan" werd met veel bombarie aangekondigd, maar acht maanden later is er nog altijd niets in actie."

Ze sneert daarbij stevig naar de burgemeester. "Hij is ook al even aan de macht he, al zes jaar. We waren heel blij met het "Stroomplan" (red. het "Stroomplan" treedt vandaag in werking), maar het treedt acht maanden te laat in voege."

De Wever moet zich opwaarts richten. Niet naar de kleine garnalen, maar naar de grote haaien

Jinnih Beels

"Samenwerking op verschillende vlakken is heel belangrijk, maar het is belangrijk dat het op gang getrokken wordt. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Nu kondigt hij aan dat het gevaarlijk wordt, maar dat hebben we altijd gezegd. Hij moet zich opwaarts richten, niet naar de kleine garnalen, maar naar de grote haaien."

"Infiltratie kan overal. Bij politie, douane, justitie. En dus ook in de politiek"

De Wever liet zich ook nog ontvallen dat de drugswereld op het randje staat om politieke invloed te kopen. Is Beels ook aandachtig voor die beruchte infiltratie? "Ik heb daar niets van ondervonden. Maar infiltratie kan overal. Bij politie, bij douane, bij justitie. En ook in politiek. Drugs zitten in alle lagen van de samenleving. Maar als de burgemeester kennis krijgt van misdrijven, moet hij die doorgeven aan het gerecht en geen gratuite beschuldigingen uiten."

Als de burgemeester kennis krijgt van misdrijven, moet hij die doorgeven aan het gerecht en geen gratuite beschuldigingen uiten

Jinnih Beels

Beels drukt er ook op dat ze bij de samenstelling van haar lijst heel zorgvuldig te werk gegaan is. "We doen ons huiswerk zo goed mogelijk."

Herbeluister hieronder het gesprek met Jinnih Beels in "De ochtend"

Van Besien: "De Wever is toonbeeld van onmacht"

Ook andere politieke reacties blijven een dikke maand voor de lokale verkiezigen niet uit. Volgens Wouter Van Besien, Antwerps lijsttrekker voor Groen, creëert De Wever met zijn uitspraken "een klimaat van angst". Dat zou volgens Van Besien de campagne van N-VA ten goede komen. Maar dat zijn enkel "politieke slogans" en geen "werkende oplossingen", want het Antwerps drugbeleid van De Wever is "een toonbeeld van onmacht", zegt Van Besien. 

Crombez: "Ondertussen kan alvast elke Antwerpse schepen en elke minister een haarstaal afstaan ter analyse"

Ook SP.A-voorzitter John Crombez reageert. Op Twitter stelt hij voor dat elke Antwerpse schepen en minister een haarstaal afstaat om te analyseren. "Aan verdachtmakingen hebben we niks. Als er feiten zijn, moeten ze naar het parket en mogen ze publiek gemaakt worden. En ondertussen kan alvast elke Antwerpse schepen en elke minister een haarstaal afstaan ter analyse", schrijft hij.

De Backer: "De Wever moet naar gerecht gaan, maar ik deel zijn analyse wel"

Ook Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer roept De Wever op om naar het gerecht te stappen als hij informatie heeft over mogelijke politieke beïnvloeding door de Antwerpse drugsmaffia. "In ons gaan die criminelen in ieder geval geen medestander vinden, wel integendeel", stelt hij. "Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat ze het toejuichen dat ik vraag om havenpersoneel permanent te laten screenen."

De Backer zegt wel de analyse van De Wever over infiltratie en omkoping in de haven en louche handelszaken te delen. "Daarom deed ik ook al concrete voorstellen om dat aan te pakken, zoals een financiële elitedienst bij de politie die achter het grote geld van drugsbendes kan gaan."

Mertens: "Onder De Wever is Antwerpen uitgegroeid tot cocaïne-hoofdstad van Europa"

Peter Mertens van PVDA heeft intussen ook gereageerd op de uitspraken van De Wever. "Onder Bart De Wever is Antwerpen uitgegroeid tot cocaïne-hoofdstad van Europa. Zijn failliete "War on drugs" leidt net tot meer narco-geweld in heel de stad. Dat hij vervolgens probeert te linken aan één stadsdeel en aan één groep. Zo verdwijnen grote drugsbaronnen uit beeld. Fail."

Peeters: "Antwerpen verdient meer sérieux"

Vicepremier en CD&V-lijsttrekker Kris Peeters is niet opgezet met de recente uitspraken van Bart De Wever (N-VA), maar heeft ook kritiek op Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer. "Not done. Antwerpen verdient meer sérieux dan dat. Moeten campagne op hoger niveau voeren en echte oplossingen vinden voor de uitdagingen in 't Stad", twittert hij. 

Meest gelezen