Videospeler inladen...

Journalisten Reuters veroordeeld tot 7 jaar cel in Myanmar

In Myanmar zijn twee journalisten van het persagentschap Reuters veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. Ze zijn schuldig bevonden aan de schending van staatsgeheimen. Dat heeft een rechtbank in Yangon beslist. De twee verslaggevers hebben altijd hun onschuld staande gehouden. De journalisten brachten verslag uit over de gewelddaden tegen de Rohingya.

De journalisten Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28), beiden Myanmarese burgers, werden op 12 december opgepakt in Yangon. Ze deden onderzoek naar een massagraf in de westelijke deelstaat Rakhine waar leden van de Rohingya-minderheid bergaven zouden liggen. De twee zouden in het bezit zijn van documenten over de repressie tegen de Rohingya.

Negen maanden geleden werden de journalisten bij het verlaten van een restaurant opgepakt. In de rechtszaal verklaarden de twee dat ze door hun bron bij de politie werden gevraagd om naar dat restaurant te komen waar ze geheime documenten kregen. Meteen daarna werden ze gearresteerd. De journalisten beweren dat ze in de val werden gelokt. 

Ik ben niet bang. Ik heb niets verkeerd gedaan, ik geloof in gerechtigheid, democratie en vrijheid

Wa Lone

Een persoon binnen de politie zou getuigd hebben dat de bijeenkomst is het restaurant effectief werd opgezet om de journalisten te verhinderen verder verslag uit te brengen over de massamoord op de Rohinya.  

Na de uitspraak zei Wa Lone, een van de twee verslaggevers: "Ik ben niet bang. Ik heb niets verkeerd gedaan, ik geloof in gerechtigheid, democratie en vrijheid."

Internationale kritiek

Onder grote persbelangstelling werden beide verslaggevers uit de rechtbank gevoerd. Internationaal komt er erg veel kritiek op de veroordeling. Zo vraagt de Europese Unie de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de twee. In hun verklaring staat te lezen dat deze veroordeling "de vrijheid van de media, het recht van het publiek op informatie en de ontwikkeling van de rechtsstaat in Myanmar ondermijnt."

Deze veroordeling ondermijnt de vrijheid van media, het recht van het publiek op informatie en de ontwikkeling van de rechtsstaat in Myanmar 

Europese Unie

Ook de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Myanmar, Knut Ostby, zegt “erg teleurgesteld te zijn door de beslissing”. Hij schreef: "De Verenigde Naties hebben consequent opgeroepen tot de vrijlating van de Reuters-journalisten en hebben er bij de autoriteiten steeds op aangedrongen om hun recht op vrijheid van meningsuiting en informatie na te leven. Wa Lone en Kyaw Soe Oo zouden naar hun families moeten terugkeren en hun werk als journalisten voortzetten."

De journalisten hebben bijna negen maanden in de gevangenis gezeten op basis van valse beschuldigingen

Reuters

Ook verschillende ambassadeurs bekritiseren de uitspraak. Zo zei de VS-ambassadeur in Myanmar Scot Marciel bedroefd te zijn voor beide verslaggevers en voor Myanmar. “Het is erg verontrustend voor iedereen die heeft gevochten voor persvrijheid in dit land om dit te zien gebeuren.” De Britse ambassadeur Dan Chugg zei extreem teleurgesteld te zijn in de uitspraak.  

Het persagentschap Reuters verwerpt eveneens de uitspraak. Ze spreken van een treurige dag voor Myanmar, de journalisten en de pers wereldwijd. "Deze twee journalisten hebben al bijna negen maanden in de gevangenis gezeten op basis van valse beschuldigingen, die bedoeld zijn om ze te laten zwijgen en de pers te intimideren", zei hoofdredacteur Stephen Adler. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Onderdrukking Rohingya

In het overwegend boeddhistische Myanmar worden de islamitische Rohingya's al jarenlang onderdrukt. Vorig jaar escaleerde het geweld na een aantal aanslagen van militante Rohingya. Het leger brandde dorpen plat en vermoordde burgers. Daardoor moesten honderdduizenden Rohingya vluchtten naar buurland Bangladesh.

"Intentie tot genocide"

Vorige week nog beschuldigden onderzoekers van de VN in hun eindrapport de Myanmarese stafchef en vijf generaals van poging tot volkerenmoord op de Rohingya. Ook het beleid van regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi werd bekritiseerd. De VN besloot in het rapport dat er een poging tot genocide was van het Myanmarese leger.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen