Videospeler inladen...

Na de wespensteek van Van Gils: "Basisregel is dat elke zwelling in aangezicht doktersbezoek waard is"

"Elke zwelling in het aangezicht die nogal uitgesproken is, is een doktersbezoek waard. Dat is een basisregel." Dat advies gaf dokter Sofie Lemmens vanavond in "Van Gils & Gasten" mee aan gastheer Lieven Van Gils. Die laatste had tijdens het joggen een wespensteek gekregen, maar hij liet zich niet meteen behandelen. Een beslissing waarvan hij al snel spijt zou hebben.

De lip van televisiepresentator Lieven Van Gils begon na een wespensteek vorig weekend stevig op te zwellen. "Mijn vrouw heeft de angel verwijderd en de zwelling nam af. Daarmee was de kous af, dacht ik", zegt de presentator van "Van Gils & Gasten."

Enkele uren later bleek hij het bij het foute eind te hebben. Midden in de nacht werd Van Gils wakker met een lip die op springen stond. "Niet alleen mijn lip, maar ook mijn wangen en mijn nek waren volledig opgezwollen", aldus Lieven Van Gils.

Lees verder onder de foto's

Uiteindelijk ging hij dan toch naar de dokter. "Die vertelde me dat ik beter meteen was gekomen, zodat hij me toen al een cortisonespuit kon geven", zegt Van Gils.

Het was niet de eerste keer dat Van Gils gestoken werd door een wesp. "Omdat er toen geen allergische reactie was, ben ik deze keer niet naar de dokter gegaan", aldus Lieven Van Gils.  Intussen is uit een bloedafname gebleken dat hij nu wél allergisch is voor wespensteken, vandaar de hevige zwelling.

Raad van een huisdokter

Er zijn drie soorten reacties op wespensteken, vertelde huisdokter Sofie Lemmens vanavond. 

  • een normale reactie zoals de meerderheid van de mensen heeft. "Er verschijnt een rood bolleke en dat doet een uur of twee uur pijn en trekt dan weg"
  • een overgevoelige reactie, waardoor op de plek waar u gestoken wordt een zeer uitgesproken zwelling en roodheid ontstaat. "Dan is het al handig om naar de dokter te gaan zodat je klacht zo snel mogelijk verholpen kan worden."
  • een allergische reactie waardoor er een zwelling ontstaat van de oppervlakkige huidlaag, in het aangezicht is dat altijd meer uitgesproken. Het slachtoffer kan ook misselijk zijn en zich algemeen niet goed voelen.

Nu Van Gils allergisch is gebleken voor wespensteken, raadde Lemmens hem aan om voorzorgen te nemen. "Patiënten wordt aangeraden om een soort van rescuekit bij zich te dragen: een pil tegen allergie, een cortisonepil en een epipen (puur adrenaline is dat)", zegt Lemmens. Maar wie weet heeft Van Gils, voor het geval er een volgende wespensteek komt, geluk: "Ook al is nu bewezen dat Van Gils allergisch is, kan het evengoed zijn dat de kans dat hij de volgende keer allergisch reageert, maar 50 procent is."

Meest gelezen