Videospeler inladen...

"Minister Crevits lijkt te worden afgeserveerd door de N-VA"

Ook Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch volgde het interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De ochtend" en heeft het voor ons geanalyseerd: "Dit weekend liet Crevits verstaan dat ze heel graag zou voortdoen. Nee dus, als het van de N-VA afhangt."

Antwerps burgemeester Bart De Wever had het in het eerste deel van het interview over de drugsmaffia in zijn stad. Hij zei daar "de hogedrukreiniger" op te willen zetten. 

"Dat klonk als een alarmbel en als een noodkreet, hoewel hij dat zo niet wilde gezegd hebben", analyseert Marc Van de Looverbosch. "Zeker dat woord 'hogedrukreiniger' deed mij denken aan wat voormalig Frans president Sarkozy zei over bepaalde wijken rond Parijs. Daar moest de 'Kärcher' op gezet worden."

"Want er is volgens De Wever een oorlog aan de gang en die strijd moet worden gestreden. Waar dat dan juist allemaal zit, daarover aarzelde hij een beetje. Maar hij noemde dan toch de Marokkaanse gemeenschap waar vooral 'cannabisclans' zijn. Waar dan de cocaïne vandaan kwam, dat liet hij een beetje in het midden."

Wat Van de Looverbosch vooral opviel, was dat De Wever verwees naar een gevaar dat vooral uit Nederland komt: dat heel wat gemeenteraadsleden heel dicht bij bepaalde malafide kringen zitten uit die drugsmilieus.

In Antwerpen weten we dat zowat alle partijen in Marokkaanse en Turkse gemeenschappen proberen stemmen te ronselen

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch

"De Wever zei stellig dat dat niet in zijn eigen partij gebeurt, maar wel 'bij de partijen die in die kringen hun stemmen rekruteren'. Wie dat dan zijn, dat liet hij in het midden. In Antwerpen weten we dat zowat alle partijen in Marokkaanse en Turkse gemeenschappen proberen stemmen te ronselen. Dan is iedereen potentieel in datzelfde bedje ziek. Hoewel hij eerder liet verstaan - en dat is mijn interpretatie - dat hij kijkt naar de linkerzijde om daarnaar uit te halen."

Tikken voor De Backer en Peeters

De kritiek van Antwerps Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer, dat De Wever emotioneel niet geschikt is om Antwerpen te leiden, counterde hij "op zijn eigen De Weveriaanse manier", vindt Van de Looverbosch: "De enige 'Backer' waar ik mee bezig ben geweest, zijn de bakkers van de reuzentaart", zei hij.

"Hij noemde die uitspraak van De Backer 'een schreeuw om aandacht', 'een slag onder gordel'. Hij zei daar nog eens bij 'ik ben loyaal en niet deloyaal', dus alle anderen zijn dat dan wel."

"Ook bij het vorige thema over de Antwerpse drugsproblematiek deelde De Wever al een tik uit naar Kris Peeters. Hij sprak over een vicepremier die vrolijk een winkel binnenging op de Turnhoutsebaan en die zei 'het is hier allemaal zo erg niet', terwijl er aan de achterkant allerlei malafide praktijken gebeuren."

De Wever herhaalde nochtans dat hij wil dat deze coalitie in Antwerpen kan doorgaan. "Het enige probleem is: kan die electoraal standhouden? Want deze coalitie heeft 2 zeteltjes op overschot. Een kleine verschuiving naar de ene of de andere kant kan die hele droom in elkaar doen stuiken. En dan zitten ze in Antwerpen - zoals ze dat daar zeggen - goed in de patatten."

Crevits afgeserveerd

Ook over het onderwijs deed De Wever zijn zeg. "Hij haalde ook heel fel uit naar de koepel van het vrij onderwijs, die hij ervan betichtte niet meer in te zetten op kennis, maar op vaardigheden. Dat kon wel tellen. Hij wil de lat omhoog en verwijt de katholieke koepel dat die de lat omlaag wil."

Hij wil de lat omhoog en verwijt de katholieke koepel dat die de lat omlaag wil

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch

"Toch zegt hij dat hij goed heeft samengewerkt met Hilde Crevits. Maar ze wordt toch wel afgeserveerd, heb ik de indruk. Hoewel Crevits dit weekend liet verstaan dat ze heel graag zou voortdoen. Nee dus, als het van de N-VA afhangt, want daar willen ze een minister die verder staat van de koepels. Dat kan wel tellen voor Crevits: zij staat er met andere woorden als CD&V-minister te dicht tegen.

Veel campagne, weinig beleid

Van de Looverbosch merkte daarnaast ook dat De Wever zijn steun uitsprak voor de koppeling van de beursgang van Belfius en Arco. "Maar hij zei een beetje smalend: 'Wij horen ook wel dat er geen oplossing komt uit Europa. En dan zal CD&V moeten toegeven dat dat geld weg is. Met andere woorden dat die Arco-coöperanten belogen en bedrogen zijn.'"

Dit politieke werkjaar wordt een campagnejaar voor de partijen. Van beleid zal, vrees ik, niet meer in huis komen

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch

"We zitten zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. De versnelling gaat nu overal hoger. We weten dat N-VA de koppositie van CD&V in de gemeenten wil aanvallen. We krijgen dus één oog op oktober maar het andere oog op mei: de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Met andere woorden: dit politieke werkjaar wordt een campagnejaar voor de partijen. Van beleid zal, vrees ik, niet meer in huis komen."

Bekijk het gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen