Archieffoto
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Tientallen soldaten gedood bij aanval Boko Haram op Nigeriaanse legerbasis

De jihadistische terreurorganisatie Boko Haram heeft bij een aanval op een militaire basis in het noordoosten van Nigeria zeker 48 soldaten gedood. Dat heeft het leger meegedeeld. Het is een van de zwaarste aanvallen dit jaar. 

De aanval vond plaats op de basis van Zari, vlak bij de grens met Niger. “We hebben minstens 48 van onze soldaten verloren en ongeveer 10 raakten gewond", zei een bron binnen het Nigeriaanse leger die anoniem wenst te blijven. Eerder had een militaire bron gemeld dat er 30 doden te betreuren vielen.  

De rebellen zijn in groten getale aangekomen met vrachtwagens en hadden zware wapens bij zich

Militaire bron

"De rebellen zijn in groten getale aangekomen met vrachtwagens en ze hadden zware wapens bij zich. Het gevecht met de soldaten heeft ongeveer twee uur geduurd. De soldaten waren genoodzaakt om zich tijdelijk terug te trekken, in afwachting van versterking", zo klinkt het verder. Volgens de bron heeft ook Boko Haram "zware verliezen" geleden bij de aanval.

Ook Boko Haram heeft zware verliezen geleden bij de aanval

Militaire bron

Aanhoudend geweld Boko Haram

De aanval toont opnieuw hoe moeilijk het is om de regio in het noordoosten te beveiligen. Binnen enkele maanden zijn het presidentsverkiezingen in het land en zal er hoog worden ingezet op het thema veiligheid. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari beloofde tijdens zijn campagne in 2015 al dat hij de terreurorganisatie zou verslaan. Ondertussen heeft de regering al verschillende malen beweerd dat ze Boko Haram verslagen hebben. Maar de terugkerende aanvallen tonen het tegendeel. 

Het geweld van Boko Haram heeft in het noordoosten van Nigeria al meer dan 20.000 doden geëist. Rond de 2,5 miljoen mensen zijn in de regio voor het geweld gevlucht. Boko Haram heeft de aanvallen op het Nigeriaanse leger fors opgevoerd.

Meest gelezen