Foto archief

Stropers doden 87 olifanten om hun slagtanden in Botswana

In Botswana zijn in de buut van een groot natuurpark de karkassen van 87 olifanten gevonden. De slachting is het werk van stropers die de dieren doden voor hun ivoren slagtanden.

"Ik ben geschokt  en volledig van de kaart door de omvang van de slachting, voor zover ik weet de grootste ooit in heel Afrika", zegt Mike Chase van "Olifanten zonder grenzen".

Botswana heeft de grootste populatie van olifanten ter wereld en gold tot voor kort als de laatste veilige plek voor de dieren op het Afrikaanse continent. De overheid trad zeer hard op tegen stropers, maar sinds een wissel van de macht heeft de nieuwe president bevolen de diensten die de stropers bestrijden te ontwapenen.

Vroeger beperkten de stropers hun activiteiten tot de grenzen van het land, maar deze keer opereerden ze diep in het land. "We moeten duidelijk meer doen om de schaal van het probleem aan te pakken", zegt Chase.

Volgens een telling uit 2015 van "Olifanten zonder grenzen" is de laatste tien jaar het aantal olifanten in Afrika met een derde verminderd. In Tanzania is de populatie de laatste vijf jaar zelfs met 60 procent gedaald.

Meest gelezen