Wat staat er op het spel in Ardooie?

Als ze in Ardooie niet wakker zouden liggen van de politiek, dan wél van een wolkbreuk. In 2014 werd de gemeente zwaar getroffen door wateroverlast. De plannen voor een tweede bufferbekken liggen intussen wel klaar. Of er geen nieuwe zondvloed, maar wel een politieke aardverschuiving komt in Ardooie: dat is een andere vraag. Als het van de liberale burgemeester Karlos Callens (71) afhangt, dan gaat hij straks voor een zesde ambtstermijn op rij.

De partij van de burgemeester, Groep 82, haalde vorige keer een comfortabele meerderheid: 14 zetels op 21. De tegenstand komt straks van dezelfde partijen als in 2012. SamenPlus kwam toen voor het eerst op. Ze verzamelen mensen van CD&V, SP.A, Groen, en onafhankelijken zoals veldloopster Veerle Dejaeghere. De formatie haalde 5 zetels. N-VA bleef toen steken op 2.

De oppositie vindt dat Ardooie met te weinig ambitie bestuurd wordt. Er heerst een soort gelatenheid, een berusting in het status quo, zo luidt het bij hen. Kortom: te weinig visie voor de komende tien jaar. Ardooie is wel goed in feesten en koersen, maar het cultuuraanbod blijft ondermaats. Daar zijn blijkbaar geen centen voor, zegt de oppositie.

Water, water, water

In juli 2014 stond het water in vele woningen een halve meter hoog. De Roobeek was de boosdoener. Zo erg is het sindsdien niet meer geworden, al is het soms nog bibberen. Wateroverlast bestrijden is een werk van lange adem, want administratieve molens draaien traag. Er is al één bufferbekken om het water op te vangen, en er is een tweede op komst. In deelgemeente Koolskamp  werd erosie bestreden, en ook de waterlopen werden aangepakt, zodat het water minder snel naar het centrum stroomt.

Jong en oud

Ardooie is een financieel gezonde gemeente, met een zeer lage gemeentebelasting. Maar dat betekent  nog niet dat je er als jong gezin makkelijk kunt gaan wonen. De bouwgrond is er ongeveer even duur als in Roeselare - de grote broer vlakbij. Er zijn ook weinig winkels met een aanbod dat inspeelt op wat jonge gezinnen nodig hebben. De vergrijzing neemt dan ook toe. Door het slinkend aantal bewoners zijn er nu twee zitjes minder te verdelen in de gemeenteraad: 19 in plaats van 21.

‘k Zie zo geren m’n duivenkot

Karlos Callens lijkt er op Radio 2 niet echt aan te twijfelen dat hij de gemeente nog eens zes jaar mag besturen. “Ik denk dat de mensen dat wel willen en ik doe het heel graag. Als het niet lukt? Geen probleem, ik ben duivenliefhebber en ben ook graag onder de mensen”.
Zijn zoon Pieter is lijstduwer voor Groep 82. “Ik heb het nu wel erg druk als advocaat, maar als het ooit zo uitkomt, dan wil ik mijn vader wel opvolgen.” Is er misschien een dynastie in de maak?

Meest gelezen