Videospeler inladen...

Xavier Taveirne maakt "Voor de mannen": "Maar zou zelf slechtst mogelijke gast zijn voor mijn programma"

Uit de kast komen. Voor presentator Xavier Taveirne was het niet problematisch. Een halve eeuw geleden was het dat absoluut wel, voor alle homoseksuele mannen. "Het was moeilijk, bijna onbestaande. En daarom hebben we er een programma over gemaakt." 

"Voor de mannen" heet dat programma. De eerste aflevering wordt dinsdagavond uitgezonden op Canvas. Xavier Taveirne ging praten met mannen die hij "pioniers van de homo-emancipatie" noemt: de eerste generatie homo's die in Vlaanderen uit de kast kwamen. 

"In het licht van de geschiedenis is 50 jaar niks, maar in het licht van de homo-emancipatie is dat heel veel", zegt Taveirne. Is Antwerpen bijvoorbeeld vandaag een soort homohoofdstad van Europa, dan was het 50 jaar geleden speuren naar een plek waar homo's zichzelf konden zijn. "Er was een straat met allemaal gewone huizen, maar dan klop je aan op een deur en blijkt daar een bar achter te zitten met allemaal gelijkgestemden. Dat was een plek waar je je veilig kon voelen en jezelf kon zijn, een van de enige plekken waar dat kon."

Op Will Ferdy na, de zanger die zich in 1970 als homo outte en daarna toch wel professionele kansen aan zijn neus zag voorbijgaan, zijn de mannen met wie Taveirne sprak niet bekend bij het grote publiek. De oudste van hen is 98 jaar.

Hij vond het belangrijk om hen het woord te geven, in de eerste plaats omdat ze er niet zo lang meer zullen zijn, en ook als een vorm van erkentelijkheid.

Toch vindt hij niet dat iemand zich moét outen. En evenmin is hij door het programma te maken zelf militanter geworden. "Ik zal nooit militant op de barricades staan, want dat is niet wie ik ben. Ik zou de slechts mogelijke gast zijn voor het programma dat ik heb gemaakt."

Meest gelezen