Videospeler inladen...

Advocaat moeder die drie kinderen doodde: "Op 14 dagen tijd is mijn cliënte in een negatieve spiraal beland"

De vrouw uit Varsenare die vorige week haar drie kinderen om het leven bracht, kwam op korte tijd in een negatieve spiraal terecht. Dat zegt haar advocaat Philip Van den Berghe op een persconferentie samen met de advocaat van de partner van de vrouw. Beide advocaten benadrukken dat de twee families elkaar blijven steunen. De families zitten ook samen om de begrafenis van de kinderen te regelen.

Het is waarschijnlijk de vraag die iedereen stelt: “Hoe is het mogelijk dat ze dit heeft gedaan?”, stelt advocaat Van Den Berghe. “Mijn cliënte zat in een negatieve spiraal. Ze is perfectionistisch aangelegd, zowel in haar werk als voor haar gezin. Met drie kinderen is dat moeilijk houdbaar en daar kon ze moeilijk mee om”, zo probeert advocaat Philip Van den Berghe, de psychologie van zijn cliënte te reconstrueren. “Voor alle duidelijkheid, er waren geen relationele noch financiële problemen.”

Vrouw sliep laatste twee weken amper 1 uur per nacht

Volgens Van den Berghe hebben de slapeloze nachten van de laatste twee weken een grote rol gespeeld in heel het verhaal. “Mijn cliënte sliep de laatste veertien dagen amper een uur per nacht. In die periode is ze wel op consultatie geweest bij de huisarts. Op 29 augustus was er een consultatie voorzien bij de psychiater. Helaas heeft ze de nacht voordien haar kinderen om het leven gebracht.”  Volgens advocaat Van den Berghe had ze mogelijk schrik dat het gesprek bij de psychiater ertoe zou kunnen leiden dat ze weggetrokken werd van haar gezin.  “En dat kon ze haar man niet aandoen”, gaat de advocaat verder. 

De familie en de man hebben alles geprobeerd om de vrouw uit die negatieve spiraal te houden. “Haar echtgenoot had zelfs verlof zonder wedde genomen om dichter bij zijn vrouw en kinderen te zijn."

College van drie psychiaters aangeduid

Volgens Van den Berghe kampte zijn cliënte vermoedelijk met een postnatale depressie. Een college van drie psychiaters is nu aangesteld om uit te maken of de vrouw toerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten. "Eén van hen was al aanwezig tijdens het verhoor. Dat psychiatrisch onderzoek zal een heel belangrijke rol spelen”, besluit Van den Berghe. 

De twee families blijven elkaar steunen

Op de persconferentie was ook de advocaat van de man en zijn familie aanwezig. “Voor mijn client en zijn familie is er geen reden om haar te laten vallen. Ze hebben haar altijd gekend als een goede moeder, partner en familielid”, zegt advocaat Koenraad Stubbe. “De familie hoopt dat het psychiatrisch onderzoek meer duidelijkheid zal brengen.”

Mijn cliënt gaat met enorm tegenstrijdige gevoelen zijn vrouw in de gevangenis bezoeken

Koenraad Stubbe, Advocaat

De echtgenoot is al meermaals bij zijn vrouw op bezoek geweest. “Hij gaat met enorm tegenstrijdige gevoelens zijn vrouw bezoeken, maar hij blijft haar steunen.”

De familie vraagt uitdrukkelijk om hen de nodige rust te laten tijdens het rouwproces. De vrouw mag een laatste groet brengen aan haar kinderen.

Meest gelezen