AFP or licensors

VN: "Staakt-het-vuren in Libische hoofdstad Tripoli"

In de Libische hoofdstad Tripoli is er een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de rivaliserende milities, dat melden de Verenigde Naties. Sinds vorig weekend was de noodtoestand in de stad van kracht. Omdat een gewapende groep al dagenlang offensief voerde tegen andere milities die verbonden waren aan de internationaal erkende regering in Tripoli.

De VN heeft de wapenstilstand op Twitter aangekondigd. “Vandaag werd een staakt-het-vuren bereikt en ondertekend om alle vijandelijkheden te beëindigen. En om burgers, publieke en private eigendommen te beschermen. En om de luchthaven Mitiga te heropenen.”

Bij de gevechten vielen zeker 60 doden en minstens 159 gewonden. Twaalf mensen zijn nog steeds vermist, dat meldt de Libische regering.

Wat is er aan de hand in Tripoli?

De gevechten zijn vorige week begonnen toen een gewapende militie, genaamd de 7e Brigade, een aanval lanceerde op de hoofdstad. De groep, die afkomstig is uit de stad Tarhuna ten zuiden van Tripoli, maakte tot voor kort deel uit van de veiligheidsdiensten van de regering in Tripoli. Maar ze werd door de regering in april ontbonden. Nu kondigt de 7e Brigade zijn afscheiding van de regeringstroepen aan en ze wil naar eigen zeggen de corrupte leiders verjagen en de hoofdstad "zuiveren van alle andere milities". 

De regering in Tripoli, die door de VN erkend is, heeft intussen de steun gevraagd van milities uit de naburige steden Misrata en Zintan.

"De toestand is onvoorstelbaar"

"Ook vluchtelingenkampen in Tripoli zijn getroffen door de gevechten", zegt de VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR. "Er zijn al twee doden gevallen en meerdere gewonden, onder wie ook kinderen", laat de organisatie weten. "De toestand is onvoorspelbaar en belemmert de toegang van de hulpverleners die zowel Libiërs zelf als vluchtelingen en migranten wil helpen evacueren", klinkt het.

Of het geweld effectief zal stoppen en de milities zich zullen houden aan het bestand valt af te wachten. 

Meest gelezen