Videospeler inladen...

Ballet Vlaanderen neemt afscheid van sterdansers Aki Saito en Wim Vanlessen

Aki Saito en Wim Vanlessen verlaten dit seizoen balletgezelschap Ballet Vlaanderen. In dit huis bouwde het dansduo een carrière van bijna 25 jaar uit. "Hun artistieke topprestaties zullen niet snel vergeten worden."

Bijna 25 jaar lang dansen Aki Saito (43) en Wim Vanlessen (42) in klassieke, neo-klassieke en hedendaagse balletstukken. “Aki en Wim hebben al die tijd mee het DNA gevormd van Ballet Vlaanderen”, zegt Sidi Larbi Cherkaoui, de artistiek directeur. “Ik heb hen leren kennen als kunstenaars met een grote generositeit die steeds het beste willen voor hun vak, voor dit huis en hun publiek.”

Aki en Wim hebben al die tijd mee het DNA gevormd van Ballet Vlaanderen
Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur

Door voorstellingen zoals “Sleeping Beauty”, “Onegin”, “Het Zwanenmeer” en “Spartacus” kennen beide dansers een internationaal succes.

“Carrières in de wereld van het ballet zijn vaak kort, maar ze kunnen lang blijven nazinderen”, zegt Bart van der Roost, algemeen directeur Opera Ballet Vlaanderen. “De artistieke topprestaties die Aki en Wim ons de voorbije 25 jaar hebben gegeven zullen niet snel vergeten worden.”

Hoewel Saito en Vanlessen jarenlang samen hebben gedanst, nemen ze elk afzonderlijk afscheid van hun publiek. 

Balletdanseres Aki Saito (43) neemt afscheid met haar titelrol in de balletvoorstelling “Giselle” van het English National Ballet, in een choreografie van Akram Khan.

Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring door te kunnen geven aan een nieuwe generatie talent
Aki Saito, balletdanseres

“Dit is natuurlijk een emotioneel moment, maar ik kijk op de voorbije 25 jaar terug met dankbaarheid en veel warmte”, reageert Aki Saito. “Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring door te kunnen geven aan een nieuwe generatie talent. Ik wil mijn afscheid vieren met het publiek, mijn fans en mensen van wie ik hou.”

“Giselle” gaat op 16 oktober in première in Opera Gent. In de laatste voorstelling zal Aki Saito uitgebreid gevierd worden. Wim Vanlessen zal die avond met haar in duet gaan. Het wordt de allerlaatste keer dat het dansduo samen op het podium te zien zal zijn. De galavoorstelling vindt plaats op zaterdag 10 november in Opera Antwerpen. 

Balletdanser Wim Vanlessen herneemt als laatste productie “Boléro” van de bekende Franse choreograaf Maurice Béjart.

“Na 25 jaar het gezicht te zijn geweest als principal danser bij Ballet Vlaanderen wil ik graag het publiek bedanken voor zijn onvoorwaardelijke steun en het gezelschap voor het jarenlange vertrouwen”, zegt Wim Vanlessen. “Ik kijk er enorm naar uit om mijn kostbare ervaring mee te nemen in de volgende etappe van mijn carrière en nieuwe opportuniteiten aan te grijpen op nationaal en internationaal niveau.”

"Boléro" gaat op 25 januari in première in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Twee jaar geleden stond Vanlessen al eens op Béjarts iconische tafel, hij werd hiervoor internationaal geprezen. Wim Vanlessen koos daarom zelf om met deze voorstelling zijn afscheid te vieren.

VIDEO: (Her)bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" van mei 2016

Videospeler inladen...

Meest gelezen