Beschermd college van Zottegem wordt opgeknapt

Het gebouw in Zottegem staat al 15 jaar te verkommeren maar daar komt nu verandering in.

In het hart van Zottegem wordt het college, dat er al enkele jaren staat te verloederen, opgeknapt. Er komt een nieuwbouw met appartementen, een ondergrondse parkeergarage en plaats voor winkels. Het enige probleem: bepaalde delen van het college zijn beschermd en mogen niet zomaar afgebroken worden. "We hebben een lange tijd moeten kneden om oud en nieuw op een goede manier samen te brengen", vertelt projectontwikkelaar Mark Moutschen.

Het resultaat

Het is een erg bekende en geliefde site in Zottegem, dus een groot deel van het college wordt ook behouden. Mark Moutschen: "We hebben gekozen om de site te ontpitten. Het grote gebouw in het midden hebben we afgebroken zodat er meer ruimte ontstaat. We behouden wel de L-vormige vleugel aan de hoek van de Kasteelstraat. Die wordt omarmd door twee heel moderne, strakke gebouwen". Er ontstaat zo een mooie binnentuin die ook een sociale functie heeft: "De inkomdeuren van elk gebouw bevinden zich in de binnentuin. De buren zullen zo makkelijk contact kunnen leggen". 

In de ondergrondse parkeergarage komen zo'n 100 publieke parkeerplaatsen en dan nog een 70-tal voor het project zelf. Dit zorgt ervoor dat het drukke winkelverkeer aan de Heldenlaan ontlast wordt. Daarnaast komen er 68 appartementen van verschillende groottes, van driekamerappartementen tot penthouses. "Er komen ook heel wat unieke appartementen, denk maar aan de oude kapel of sportzaal. Hier hebben we echt een loft-stijl gecreëerd", aldus Moutschen. Tot slot komen er ook winkelruimten en worden er plannen bekeken om de site te verbinden met de Heldenlaan.

Meest gelezen