Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissaris maakt zich zorgen over uitlekken rapport jeugdinstellingen: "Niet eenzijdig over berichten"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen maakt zich zorgen over het uitlekken van het rapport over de gesloten jeugdinstellingen in Vlaanderen. Dat zegt hij in "Het Journaal". Hij vreest dat de negatieve berichtgeving erover het werk van zijn maandcommissarissen - dat zijn de mensen die dergelijke rapporten als vrijwilliger opstellen - bemoeilijkt. 

Jongeren die wekenlang moeten wachten op psychiatrische hulp of  onnodig lang geïsoleerd worden: het zijn zaken die ook de kinderrechtencommissaris niet onberoerd laten. Toch neemt hij aanstoot aan de manier waarop de media de zaken die in het rapport beschreven staan, uitvergroten. En hij weerlegt ook dat zijn diensten niet alert genoeg optreden.    

Vanobbergen: "Als de maandcommissarissen ons rapporteren dat een jongere lang moet wachten op psychiatrische hulp, dan is het evident dat wij snel in actie komen. Maar er zijn ook problemen waarvoor een oplossing meer tijd vraagt. Als jongeren bijvoorbeeld klagen over de maaltijden, dan moeten wij dat uitzoeken en het probleem oplossen door met verschillende mensen gesprekken aan te gaan. Maar de maandcommissarissen hebben al die zaken gerapporteerd en onder onze aandacht gebracht." 

Maandcommissarissen hebben veel inspanningen moeten doen om in de instellingen goede relaties op te bouwen

Vanobbergen vreest vooral dat de negatieve berichtgeving over het rapport het werk van de maandcommissarissen zal bemoeilijken. "Maandcommissarissen zijn burgers die elke maand vrijwillig instellingen bezoeken om de samenleving, via de Commissie van Toezicht, op de hoogte te houden van wat daar gebeurt. Zij hebben veel inspanningen moeten doen om in die instellingen goede relaties op te bouwen en het vertrouwen van de jongeren te winnen. Als het werk van die mensen dan plots op een eenzijdige, negatieve manier in het nieuws komt, dan maken zij zich zorgen. Dat heb ik gemerkt aan de telefoontjes die ik gekregen heb."      

Volgens Vanobbergen proberen de maandcommissarissen evenwichtige verslagen op te stellen waarin zij zowel negatieve als positieve zaken belichten, maar wordt dit door de media genegeerd.  "Het is belangrijk dat die mensen hun werk kunnen blijven doen. Als media alleen maar focussen op het negatieve uit hun verslagen, dan wordt dat heel moeilijk." 

Lees hier de reactie van Bruno Vanobbergen op de website van het kindercommissariaat: "Verslagen van de Commissie van Toezicht voorstellen als een ‘vernietigend rapport’ is niet ernstig"

Meest gelezen