Brusselse lijstnummers zijn bekend: CDH krijgt nummer één

Deze middag kregen de partijen hun Brussels lijstnummer voor de lokale verkiezingen in oktober toegewezen. Dat nummer bepaalt hoe de partijen geordend worden op de stembiljetten in Brussel, van nummer één helemaal links tot het laatste nummer rechts. CDH kreeg nummer één, MR het laatste nummer, twaalf. In Vlaanderen geldt een andere volgorde. Ook die werd deze ochtend geloot. 

De partijen zullen bij de lokale verkiezingen in Brussel in deze volgorde op het stembiljet staan: 

 1. CDH
 2. Ecolo
 3. Vlaams Belang
 4. DéFI
 5. PS
 6. Open VLD
 7. CD&V
 8. N-VA
 9. PVDA
 10. Groen
 11. SP.A
 12. MR

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) voerde de loting deze morgen uit, met hulp van drie kinderen. "De campagne is nu echt gelanceerd", zegt Vervoort. "De loting is een onderdeel van de democratie. Het is niet fundamenteel, maar eerder symbolisch."

In Vlaanderen geldt een andere volgorde. Ook die werd deze ochtend geloot. Daar staat SP.A op één, N-VA op twee, CD&V op drie, Groen kreeg nummer vier en Vlaams Belang vijf. De lijst van Open VLD staat op de Vlaamse stembiljetten onder nummer zes. 

Meest gelezen