Videospeler inladen...

Burgemeester van Jabbeke teleurgesteld na gesprek op kabinet Jambon: “Parking blijft gesloten”

Daniël Vanhessche, CD&V-burgemeester van Jabbeke, is teleurgesteld na zijn gesprek op het kabinet van minister van Veiligheid Jambon (N-VA). Dat gesprek kwam er omdat Vanhessche besloot om de snelwegparking in Jabbeke ’s nachts te sluiten, na een gewapend incident met transmigranten. Volgens Vanhessche werden er tijdens het gesprek geen oplossingen aangedragen en schiet de infrastructuur van de parking tekort. Jambon werkt naar eigen zeggen aan oplossingen die hij zo snel mogelijk bekend maakt. Voor hem was het gesprek wel “leerrijk en vruchtbaar”. 

“Niet veel bijgeleerd”

“Ik heb niet veel bijgeleerd. Men heeft informatie gegeven over de toestand, hoe veel transmigranten er zijn, hun nationaliteiten en dergelijke. Maar over praktische oplossingen heb ik niet veel bijgeleerd.” Daniël Vanhessche, burgemeester van Jabbeke, klinkt teleurgesteld na zijn gesprek op het kabinet van minister Jambon. 

De minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) beloofde een gesprek met verschillende burgemeesters nadat Jabbeke vorige week de snelwegparking langs de E40 ’s nachts dichtdeed. De burgemeester nam die beslissing na een gewelddadig incident vorige dinsdagnacht, waarbij twee transmigranten gewond raakten. 

Gisteren had het kabinet gesprekken met burgemeesters uit Vlaams-Brabant, vanmorgen met burgemeesters uit Oost-Vlaanderen en in de namiddag waren de West-Vlaamse burgemeesters aan de beurt. Ook de burgemeesters van Rotselaar, Dirk Claes (CD&V), en Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde waren teleurgesteld na hun gesprek. Bonte noemde de vergadering zelfs "pijnlijk" in De Standaard. 

De parking blijft gesloten

Burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V)

Jambon vond de gesprekken met de burgemeesters dan weer wel "leerrijk en vruchtbaar". Toch besloot de burgemeester van Jabbeke ook na het gesprek dat de parking voorlopig gesloten blijft. “Ik heb een besluit genomen voor drie maanden. Ik blijf bij mijn beslissing, tenzij er oplossingen komen.”

Volgens de burgemeester heeft de sluiting effect: “Het aantal transmigranten is na de sluiting van de parking voor de helft afgenomen. De bevolking krijgt nu een geruster gevoel ’s avonds.”

“Met een gewone kniptang maak je zo een opening in de omheining”

De burgemeester van Jabbeke klaagt de gebrekkige infrastructuur van de parking aan. De parking is praktisch niet uitgerust om te voorkomen dat de transmigranten er op vrachtwagens proberen te raken. “De afsluiting is allesbehalve. Er zijn ook geen camera’s. Het is onmogelijk om die parking hermetisch af te sluiten.” 

Opnieuw klinkt er kritiek over de afsluiting van de parkings, een bevoegdheid van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “De afsluiting is maar anderhalve meter hoog. Met een gewone kniptang maak je zo een opening in die omheining”, zegt burgemeester Vanhessche laconiek.

De  afsluiting is maar anderhalve meter hoog

Burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V)

Minister Weyts zegt “al het mogelijke” te doen. Hij wijst op vier miljoen euro investeringen. "Op de E40 schakelen we private bewakingsagenten in, we zetten grote hekkens en camera's", klinkt het.

Vandaag moeten die private firma's bij problemen nog steeds de federale politiediensten contacteren. Wanneer die ter plaatse komen is het vaak te laat. Volgens Weyts is er geen andere optie: "Wat is het alternatief? Dat we overal permanent politieagenten plaatsen? Dat kan niet."

Jambon niet aanwezig: “spijtige situatie”

Minister Jambon was zelf niet aanwezig op het gesprek met de burgemeesters. Een “spijtige situatie”, zegt de burgemeester van Jabbeke. “Ik denk dat de problematiek zo actueel is dat de minister de moeite mag doen om bij zo’n vergadering aanwezig te zijn”, klinkt hij stellig. 

Oplossingen

Wat zijn de mogelijke oplossingen volgens Vanhessche? “Er moeten meer gecoördineerde acties gebeuren, met federale politie, lokale politie en gerechtelijke instanties.” Volgens de burgemeester duurt het te lang voor is uitgemaakt of transmigranten hier asiel kunnen aanvragen, moeten worden gerepatrieerd of al dan niet tijdelijk naar een gesloten centrum moeten. “Het is duidelijk dat de administratieve afhandeling een bottleneck is. Men moet bekijken hoe men deze afhandeling kan versnellen.”

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen