Dan toch geen stiptheidsacties door rivierloodsen: minister Weyts bereikt akkoord

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) heeft vannacht een akkoord bereikt met de beroepsvereniging van rivierloodsen. Daardoor worden de aangekondigde acties ingetrokken.

De beroepsverenging van rivierloodsen had de stiptheidsacties gepland, onder meer omdat ze een meer eerlijk loon wilden. Ook de regeling rond arbeidsongevallen moest volgens hen beter, alsook de ziekteregeling. De vereniging vertegenwoordigt onder meer loodsen die schepen begeleiden op het kanaal Gent-Terneuzen en op de Schelde.

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) had oren naar hun vragen. Hij bereikte een akkoord met de vereniging, in ruil voor de intrekking van de acties. De uitzondering omtrent arbeidsongevallen die er bestaat voor loodsen - en in hun nadeel speelt - wordt afgeschaft. De eis rond de ziekteregeling zal verder worden besproken. En de minister belooft ook een investering in de innovatie en informatisering van het loodswezen.

Goed dat de acties zijn afgewend, bij onze havens van onschatbare waarde, om een reden die mensen toch niet begrijpen

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts

Minister Weyts is tevreden dat hiermee de stiptheidsacties zijn afgewend. "Het is essentieel dat we geen stakingen of acties hebben bij de Vlaamse havens, economische poorten die toch van onschatbare waarde zijn voor onze Vlaamse economie.", zegt Weyts. "En zeker niet over zaken die de mensen niet eens begrijpen. Vandaar dat dit akkoord goed is zodat we de dienstverlening van de havens, die wereldtop zijn, kunnen garanderen."

Meest gelezen