Dieren op het spoor veroorzaken elke dag gemiddeld één uur vertraging

Elke dag hebben treinen in ons land gemiddeld één uur vertraging door dieren die op de sporen lopen. In de eerste 7 maanden van dit jaar waren er 80 voorvallen, samen goed voor iets meer dan 200 uren vertraging.

Treinen rijden soms wel eens met vertraging. Eén van de redenen kan zijn, dieren die op of naast het spoor lopen.

“Ondanks alle maatregelen stellen we vast dat er heel wat incidenten gebeuren met dieren op het spoor”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. “In de eerste zeven maanden van dit jaar waren er 80 voorvallen, goed voor 12.238 minuten vertraging. Gemiddeld kan je spreken dat er gemiddeld één uur vertraging is door dieren op de sporen.”

In dezelfde periode vorig jaar, was er een vertraging van 11.698 minuten (82 incidenten). In 2016 zorgden 75 incidenten voor 10.636 minuten vertraging.

Gemiddeld kan je spreken dat er gemiddeld één uur vertraging is door dieren op de sporen

Frédéric Petit, woordvoerder Infrabel

“Het gaat hoofdzakelijk om koeien, maar ook wild en paarden komen regelmatig voor”, aldus Frédéric Petit. En dat is niet zonder gevaar. “Als dieren op het spoor worden gemeld, gaat er een melding naar alle betrokken treinbestuurders in die zone om voorzichtig te rijden.”

Soms is een aanrijding niet te vermijden, met heel wat gevolgen. “Het is niet goed voor de veiligheid als het tot een aanrijding komt”, zegt Petit. “Het heeft heel wat gevolgen voor de treinen, de reizigers. Maar soms moeten onze mensen ook herstellingswerken uitvoeren en dat brengt kosten met zich mee.”

Het gaat hoofdzakelijk om koeien, maar ook wild en paarden komen regelmatig voor

Frédéric Petit, woordvoerder Infrabel

Eigenaars zijn en blijven verantwoordelijk voor hun dieren. De spoorwegmaatschappij kan een proces verbaal laten opmaken en de kosten verhalen op de eigenaar. Om heel wat leed te besparen, vraagt Infrabel aan de eigenaars om hun weiden in de omgeving van het spoor zo goed mogelijk af te sluiten en hun omheining dicht te doen.

Meest gelezen