Dina Tersago links met make-up, rechts zonder.
VRT/Eén

Ex-Miss België Dina Tersago neemt haar make-up voor "De Klas" weg en laat tieners oordelen

In het Eén-programma "De klas" heeft Dina Tersago het met haar klas gehad over schoonheid, van binnen en van buiten. Hoe belangrijk is het uiterlijk en hoe goed zit je in je vel? Tersago weet er alles van, want ze was een leerlinge met faalangst en Miss België in 2001. Bij de ex-miss blijft het ook niet bij woorden: Tersago verwijdert haar make-up om de klas de verschillen te laten zien.

Gewapend met een spiegel trekt Dina Tersago (39) de klas in en laat iedereen zichzelf beoordelen. Al gauw komt het erop neer dat iedereen niet "perfect" is, en de ene het daarmee duidelijk moeilijk heeft en de andere (helemaal) niet.

De puberteit is een voorbijgaande fase. Wie weet zie je er binnen 2 of 3 jaar anders uit

Tersago weet de opmerkingen te relativeren en geeft wijze raad aan bijvoorbeeld Tom die last heeft van acné. "Ik ben helemaal niet knap. Ik zie in de spiegel een jongen die last heeft van de puberteit. Je kan tegen puisten pillen nemen, maar die drogen je huid ook uit."  Tersago bekent dat ze zelf medicatie nam tegen acné. "Het is een voorbijgaande fase. Wie weet zie je er binnen 2 of 3 jaar anders uit." 

VRT

Op haar 16e vond Tersago zich ook niet super mooi (foto boven: Dina Tersago als puber). "Er waren meisjes op school die mooier waren of meer opvielen. Ik was meer doorsnee: een jeans, slobbertrui en "froeselhaar". Ik was niet bezig met uiterlijk of modieus zijn. Ik was vooral bezig met goede punten halen en perfectionistisch zijn. Ik had véél last van faalangst. Ik legde de lat hoog waardoor voor mij die schoolperiode dubbel was. School ging voor mij echt gepaard met stress."

Ik was niet bezig met modieus zijn. Ik was vooral bezig met goede punten en perfectionistisch zijn

Achteraf bekeken speelde het perfectionisme zich enkel in het hoofd van Tersago af. Voor haar ouders was een 7/10 of 8/10 even goed. "Ik durfde de controle niet loslaten. Ik durfde niet naar een examen gaan als ik alles niet goed kende." Voor haar was het ergste uiteindelijk dat -ondanks de prima resultaten- niemand zag dat ze gewoon ongelukkig was.

Over schoonheid en make-up

Over schoonheid heeft Tersago een treffende anekdote. Toen ze de Miss België-verkiezing won in 2001 had ze de dag nadien een persconferentie. De kersverse miss kon zichzelf niet bepaald goed schminken. "Ik ben met de make-up van de verkiezing gaan slapen en zo naar de persconferentie getrokken. Ik dacht "ik kan die make-up nooit nadoen, ik ga door de mand vallen!"".

Dina Tersago gekroond tot Miss België in 2001.

Uw lach heb je ook niet met make-up

Het onderwerp make-up doet de klas meteen reageren. Er zijn meisjes die nooit zonder durven buiten komen, omdat ze zich dan zelfzeker voelen of ze gebruiken het om acné te maskeren. Tersago vertelt dat ze fond de teint draagt, oogschaduw, eyeliner, mascara en een beetje lippenstift. "Je legt zo accenten die er anders niet zijn", verklapt ze. Waarna ze haar make-up verwijdert en de tieners laat vergelijken of beter nog: laat oordelen.

VRT

De algemene teneur is dat de klas Tersago niet minder mooi vindt zonder schmink. Ze is gewoon "anders". Of om het met iemands woorden te zeggen: "Uw lach heb je ook niet met make-up." "De mensen kennen mij in de versie mét make-up. Moesten de mensen mij op televisie zien zonder, zouden ze zeggen "oh, die ziet er anders uit of die ziet er moe uit." Tersago daagt ook de tieners uit om hun make-up te verwijderen of om -ook de jongens- make-up te gebruiken.

"Ik vind het belangrijk om anderen aan te moedigen. Ik was diep van binnen onzeker. Een compliment krijgen is tof. Dat gaf mij een boost." De klas geeft Tersago als advies mee dat ze best meer zonder make-up mag verschijnen.

Meest gelezen