17 leerlingen op de speelplaats: dit is de kleinste Oost-Vlaamse school

In Schendelbeke heeft Vrije Kleuterschool 't Madeliefje op dit moment 17 leerlingen op de speelplaats. Op 1 februari zullen dat er 20 zijn. Net genoeg om ook volgend schooljaar aan de slag te mogen gaan. Het is de kleinste school van Oost-Vlaanderen volgens cijfers van de provincie.

Er zijn 60 plaatsen voorzien voor kleuters in de Vrije Kleuterschool 't Madeliefje. Op de eerste schooldag waren er 17 leerlingen. Daardoor zijn de klassen klein. "Wij hebben zeven peuters in de eerste kleuterklas zitten. Het tweede en derde zit samen in de andere klas", vertelt juf en directrice Karolien Noël-Dero. Het voordeel hiervan is dat elk kind op een persoonlijkere manier kan worden begeleid in de eerste jaren van het naar school gaan. Het nadeel: hoe minder kinderen, hoe minder inkomsten." 

(lees verder onder de foto)

leerlingen in refter

Ons kent ons

De kleuterschool in Schendelbeke is al jaren één van de kleinste. "Tien jaar geleden toen ik hier begon waren we ook nipt met 20 kleuters. En dan gaat het eens op en af, maar we blijven meestal begin de 20 hangen", verduidelijkt Karolien.

Juf Peggy geeft al 22 jaar les op de school en hoopt het nog vele jaren te kunnen doen. "Vaak als de derde kleuterklas doorstroomt naar het lagere onderwijs, nemen ze de jongere broers of zusjes mee, en dan kan het krap worden. Maar de ouders die hier komen voelen wel de warmte die we uitstralen. Net omdat we met zo weinig zijn", vertelt ze. "Dat is ook wat de school wil uitdragen. We zijn een soort commune waar iedereen elkaar kent. 'Ons kent ons' is hier zeker van toepassing", staat Karolien haar bij.

(lees verder onder de foto)

speelplaats

Genadejaar

Op 1 februari moet de school aan 20 kleuters geraken voor de jaarlijkse telling van de Vlaamse Overheid, anders komt er volgend schooljaar een 'genadejaar'. Dat wil zeggen dat ze nog een jaar subsidie en erkenning kunnen krijgen, "maar dan moeten we het schooljaar daarop wel aan 20 leerlingen komen of het stopt", verklaart Karolien. 

"Vroeger was ik daar mee bezig, maar nu zien we wel. Het lukt elk jaar al, dus voorlopig vrees ik niet voor mijn job hier in Schendelbeke", vult ze aan. De huidige leerlingen trekken zich er ook niet veel van aan. "Ik heb hier veel vriendjes en speel graag in de zandbak", zegt de ene. "Ik vind het net leuk dat ik op een kleine school zit", vertelt de andere. Maar het is dus nog even wachten tot februari voor 't Madeliefje zeker is van de toekomst, zoals dat elk schooljaar het geval is.

schoolgebouw

Meest gelezen