Videospeler inladen...

FilmWard blikt vooruit naar Filmfestival Oostende en tipt spraakmakende docu's over Whitney Houston en Eternit

De nieuwe filmweek staat helemaal in het teken van spraakmakende documentaires over Whitney Houston en de vervloekte asbestindustrie. Die laatste, "Ademloos", is van de Vlaamse cineast Daniel Lambo. Filmreporter Ward Verrijcken blikt deze week ook vooruit naar het Filmfestival van Oostende dat komende vrijdag begint.

De Vlaamse cineast Daniel Lambo groeide op in de schaduw van Eternit, de asbestfabriek in Kapelle-op-den-Bos. Zijn vader en heel wat andere arbeiders hebben problemen gekregen met hun longen en zijn ook gestorven aan de gevolgen van asbestvervuiling. Bij ons is asbest verboden sinds 1998 maar in India is tot 2002 door hetzelfde bedrijf op grote schaal asbest ontgonnen. Er zijn nog heel wat landen waar asbest nog steeds niet verboden is om economische belangen. "Ademloos" brengt spraakmakend en onthustend in kaart waarom asbest zo veel levens blijft vernietigen.

De documentaire "Whitney" is een film over de betreurde zangeres Whitney Houston die in 2012 in een badkuip in een hotelkamer in Beverly Hills verdronk. Deze film werd mee geproduceerd door de familie van de zangeres maar de scherpe kantjes van het verhaal zijn geenszins afgevijld. De film toont hoe zelfdestructief Whitney Houston was, zeker na haar huwelijk met Bobby Brown en hoe verschrikkelijk het voor de dochter was om op te groeien met 2 verslaafde ouders.

Komende vrijdag begint in Oostende de 12e editie van het Filmfestival met veel grote namen. Matteo Simoni staat op de affiche als zogenaamde master van het festival en er zijn hoge gasten: Jean-Claude Van Damme en Rupert Everett komen hun ster onthullen op de zeedijk van Oostende. Zoals altijd is er veel aandacht voor Vlaamse cinema met de uitreiking van de Ensors en de grote première van de Will Tura-documentaire. Het festival opent met "Engel", een film van Koen Mortier over de laatste dagen van een beroemde wielrenner die de dood vindt in een hotelkamer in Senegal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen