Videospeler inladen...

Rode Kruis: "Als toestand in Idlib verslechtert, zal de wanhoop omslaan naar grotere ellende"

"Als de toestand in Idlib verslechtert, zal de wanhoop omslaan naar grotere ellende",  zegt Laura De Grève, verantwoordelijke internationaal humanitair recht bij het Rode Kruis Vlaanderen op Radio 1. De oorlog in Syrië lijkt een beslissende fase in te gaan met de slag om de noordwestelijke provincie Idlib. De laatste regio in handen van tegenstanders van president Bashar al-Assad. Trump waarschuwde eerder voor een “menselijke tragedie” als Assad roekeloos de regio zou binnenvallen. Ook de EU en verschillende hulporganisaties waaronder het Rode Kruis vrezen voor een escalatie aan ellende. 

“Momenteel leven er 2,5 miljoen mensen in de bredere omgeving van Idlib", weet De Grève. “Voor de oorlog woonden er maar 1,5 miljoen mensen." Van die 2,5 miljoen inwoners is volgens haar minstens de helft al één keer of meerdere keren moeten vluchten.

"De levensomstandigheden zijn er erg moeilijk", gaat De Grève verder. “Veel mensen leven er in geïmproviseerde kampen, waar de toegang tot basisvoorzieningen ontoereikend is. Als de toestand in Idlib verslechtert, zal de wanhoop omslaan naar grotere ellende.”

Veel mensen leven er in geïmproviseerde kampen, waar de toegang tot basisvoorzieningen ontoereikend is

Laura De Grève

Geen toegang Rode Kruis

Ook voor de hulpverlening is deze regio geen evident gebied. Zo mag het Rode Kruis de regio zelfs niet binnen. “We staan klaar als er toestemming wordt verleend door de strijdende partijen. Het Rode Kruis roept daarom alle betrokken partijen op om humanitaire hulp toe te laten en om de burgers en de infrastructuur te beschermen.“ De Syrische Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, is nog wel in het gebied actief.  “Maar ook hun middelen zijn ontoereikend", aldus De Grève. 

Het Rode kruis roept daarom alle betrokken partijen op om humanitaire hulp toe te laten en om de burgers en de infrastructuur te beschermen

Laura De Grève

Volgens De Grève zullen de inwoners alleen op de vlucht slaan als de situatie escaleert. “In het verleden hebben we burgers kunnen evacueren uit gelijkaardige situaties met humanitaire corridors, maar ook daar zijn risico’s aan verbonden. Het is een illusie dat er een veilige doorgang kan worden gecreëerd voor de burgers. Het is enkel mogelijk als alle strijdende partijen hun toestemming verlenen. Maar de situatie op het terrein is enorm complex." 

Geen idee of Turkije de grenzen  geheel of gedeeltelijk zal sluiten als de situatie escaleert

Laura De Grève

De provincie Idlib grenst aan Turkije, ook voor dat land is er dus een rol weggelegd in het conflict. “Turkije vangt nu al drie miljoen Syrische vluchtelingen op. Geen idee of ze de grenzen geheel of gedeeltelijk zullen sluiten als de situatie escaleert. Ook een aanzienlijk deel van de inwoners is afhankelijk van hulp die komt van over de Turkse grens." Het blijft dus afwachten hoe de situatie in de regio zal evolueren.

(Her)beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1

Meest gelezen