Hete zomer veroorzaakt minder overlijdens dan verwacht

Deze zomer hebben we tot nu toe, verspreid over 2 periodes, 21 dagen gehad met temperaturen boven de 25 (en zelfs 30) graden. Daarmee hebben we de heetste zomer gehad sinds 1833. Toch zijn er in die 2 periodes minder mensen gestorven dan tijdens andere hete zomers. Dat blijkt uit cijfers van het federale onderzoekscentrum Sciensano. 

In hete zomers sterven er doorgaans meer mensen dan in andere zomers. Dat komt omdat hoge temperaturen en hoge ozoncentraties slecht zijn voor de gezondheid. Het zijn dan ook vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid die door de hitte sterven. Maar dit jaar waren het er minder dan verwacht. 

Voorspelling

Op basis van het aantal overlijdens in de afgelopen zomers, had Sciensano een voorspelling gemaakt van het aantal mensen dat deze zomer zou sterven (zie grafiek onderaan). Maar omdat deze zomer warmer blijkt te zijn dan normaal, had Sciensano rekening gehouden met extra overlijdens. Dat aantal blijkt dus mee te vallen.

"In de tweede periode hebben we ruim 12 procent extra overlijdens geteld", zegt Nathalie Bossuyt van Sciensano. "Dat is een hoog cijfer, maar minder hoog dan we aan de hand van het aantal opeenvolgende hittedagen hadden kunnen verwachten. Om een idee te geven: in de zomer van 2006 zaten we met 22 procent extra overlijdens, en die zomer was minder warm dan de huidige."    

In de zomer van 2006 waren er 22 procent extra overlijdens. Die zomer was minder warm dan de huidige.

Nathalie Bossuyt, woordvoerder Sciensano

Waarom er deze zomer tot nu toe minder mensen zijn gestorven dan verwacht kon worden, is voor de onderzoekers van Sciensano onduidelijk. Bossuyt: "De media hebben veel aandacht besteed aan de risico's van de hitte, dus zijn mensen misschien extra voorzichtig geweest. Maar we hebben begin dit jaar ook een lange griepepidemie gehad, waardoor heel wat kwetsbare ouderen misschien niet eens de zomer hebben gehaald. Het zijn maar hypotheses, want de redenen zijn moeilijk te achterhalen."     

Extra hittedoden zijn vooral 65-plussers

 Wat voor de onderzoekers van Sciensano wel vaststaat, is dat de extra hitte doden vooral 65-plussers zijn. "Ouderen voelen de omgevingstemperatuur minder goed aan en hebben ook minder snel een dorstgevoel", zegt Bossuyt. "Daardoor drinken ze te weinig. Bovendien is hun lichaam vaak verzwakt door chronische aandoeningen. Bij hitte zijn zij dan ook vaak de eerste slachtoffers."   

Meest gelezen