In Oostende mikt Vande Lanotte op meer dan 30 procent, Tommelein op minstens 20 procent

Zowel de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) als zijn liberale uitdager Bart Tommelein (Open VLD) hebben burgemeesterambities in hun stad. Maar wie er na 14 oktober met het tricolore lint vandoor gaat, blijft tot nader order koffiedik kijken. Rond de coalitievorming wordt nog altijd erg druk gespeculeerd, zo blijkt uit een dubbelinterview met beide heren in De Morgen.

"Ik had 13,5 procent in 2012. Ik moet op minstens 20 procent mikken om geloofwaardig te zijn als burgemeester. Als de Oostendenaren bij Johan willen blijven, zal ik mij daar ook bij moeten neerleggen.", zegt Bart Tommelein. Ook Vande Lanotte koestert hoge verwachtingen met zijn Stadslijst. "De vorige keer hadden wij 32 procent. Ik wil opnieuw boven de 30 procent eindigen, al zal dat niet makkelijk zijn. Nu hebben we 15 zetels, nu wil ik er tussen de 13 en de 17 halen."

Ik sluit niets uit, behalve een coalitie met SP.A én Groen

Bart Tommelein, lijsttrekker Open VLD in Oostende

Het is gebruikelijk dat de grootste politieke formatie de burgemeester levert, tenzij die grootste formatie buiten spel wordt gezet. Toch ziet Tommelein het positief in. "Ik voel dat het goed zit. Maar niet voor jou, hé", jent hij Vande Lanotte.

Komt er in Oostende een coalitie zonder de Stadslijst van Vande Lanotte? "Ik sluit niets uit, behalve een coalitie met SP.A én Groen", zegt Tommelein. Toch lijkt een samengaan met de N-VA niet evident, ook niet voor de liberalen. "Wanneer wij in een coalitie stappen met N-VA, zullen wij een bestuursakkoord moeten sluiten met zeer duidelijke afspraken. Zeker over migratie."

Geen van beiden gaat de sjerp toch aan een andere partij geven, als je die zelf kan dragen?

Johan Vande Lanotte (SP.A), burgemeester Oostende

Lokaal N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw was in het verleden al behoorlijk giftig voor burgemeester Vande Lanotte, en dat laat sporen na. "Wij twijfelen niet aan de onmogelijkheid om met N-VA een meerderheid aan te gaan", zegt die laatste.

Of gooien beide heren het finaal toch op een akkoordje en stappen ze dan toch in een coalitie, waarbij ze elkaar afwisselen als burgemeester? "Dat is nu the talk of the town, maar het is onrealistisch. Zoiets doe je misschien in een kleinere gemeente, maar niet in Oostende, waar iedereen op zit te kijken. Geen van beiden gaat de sjerp toch aan een andere partij geven, als je die zelf kan dragen?", antwoordt Johan Vande Lanotte.

Meest gelezen