Videospeler inladen...

Uw lichaamsgewicht bepaalt mee hoeveel gezonde jaren u nog heeft

Wat is het effect van je gewicht op het aantal ziektevrije jaren dat je mag verwachten? Dat hebben Finse onderzoekers berekend. Uit dat onderzoek blijkt dat een 40-jarige met een normaal gewicht gemiddeld nog 29 ziektevrije jaren vòòr zich heeft. Wie obees is, mag daar tot 8,5 jaar van aftrekken. Het negatieve effect van zwaarlijvigheid is groter bij mannen dan bij vrouwen. Dat blijkt uit een studie die zopas verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Obesitas verhoogt de kans op chronische ziektes zoals kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziektes, herseninfarct, astma en vernauwingen van de luchtwegen. Dat blijkt uit een studie van een internationaal team van onderzoekers, gecoördineerd door de universiteit van Helsinki. Het verband tussen het krijgen van deze chronische ziektes en het socio-economische milieu waarin de mensen leven, kon minder goed aangetoond worden.

In de studie werden 137.503 Europese personen gevolgd over gemiddeld 11,5 jaar. 6.973 deelnemers werden uitgesloten omdat er niet genoeg gegevens waren. 10.349 personen mochten niet meedoen omdat ze eerder al een ziekte hadden.  Dus bleven er 120.181 mensen over van wie het verband kon gelegd worden tussen hun Body mass index (BMI) en het moment waarop ze een ernstige ziekte kregen. 

Body mass index

De Body mass index is een indicatie voor je gewicht ten opzichte van je grootte.  De laatste tijd is er nogal wat kritiek op de BMI als gezondheidscriterium maar het blijft wel een goede indicator voor je gewicht.

BMI is uw gewicht in kg gedeeld door het kwadraat van uw lengte in meter.  Een voorbeeld: een man van 90 kg die 1,75 meter meet, heeft een BMI van 29,38. Een vrouw die 65 weegt en 1,65 groot is, heeft een BMI van  23,87. 

  • Een BMI tussen 18,5 en 25 wordt als normaal gewicht bestempeld.
  • Iemand met een BMI onder de 18,5 heeft ondergewicht.
  • Iemand met een BMI tussen 25 en 30 heeft overgewicht.
  • Iemand met een BMI tussen 30 en 35 is obees (klasse I).
  • Iemand met een BMI vanaf 35 is zwaar obees (klasse ll en lll). 

In totaal telde de test 47.127 mannen: 45,6% met een normaal gewicht, 44% met overgewicht, 8,4% obees klasse I en 1,5% zwaar obees (klasse II en III). 0,4% van de mannen had ondergewicht. 

Bij de 73.054 vrouwen was de verdeling respectievelijk 61,3%, 26,8%, 7,8% en 2,2%.  2% had ondergewicht. 

In de 1.328.873 onderzochte persoonsjaren, ontwikkelden 8.159 mannen en 8100 vrouwen ten minste één ernstige niet-besmettelijke ziekte zoals kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziektes, herseninfarct, astma of vernauwingen van de luchtwegen.

Te verwachten ziektevrije jaren

Tussen 40 en 75 jaar is het geschatte aantal ziektevrije jaren 29,3 voor mannen en 29,4 voor vrouwen. Tenminste als u volgens de BMI-schaal een "normaal" gewicht hebt. Wie een BMI heeft, die daarvan afwijkt, moet daarvan een aantal maanden of jaren aftrekken. 

Het negatieve effect van zwaarlijvigheid is groter bij mannen dan bij vrouwen. Een obese vrouw heeft op haar 40e nog 26,7 ziektevrije jaren te verwachten, een obese man maar 25,4.

Een zwaar obese vrouw mag op haar 40e nog 22,1 ziektevrije jaren verwachten. Een zwaar obese man maar 20,8.  Ten opzichte van iemand met een normaal gewicht moet een zwaar obese vrouw 7,3 ziektevrije jaren inleveren, een zwaar obese man 8,5 jaar. Die cijfers zijn een gemiddelde. Voor een zwaar obese man ligt dat cijfer tussen 7,1 en 9,8 jaar naargelang zijn socio-economische achtergrond, lichaamsbeweging en rookgewoonte. 

Ondergewicht heeft blijkbaar geen nadeling effect voor vrouwen op de te verwachten ziektevrije jaren.

Het effect van een beetje overgewicht is relatief beperkt: zowel mannen als vrouwen met een BMI tussen 25 en 30 leveren 1,1 jaar in van hun te verwachten ziektevrije jaren.

De hele studie kan je vinden op de website van The Lancet.

Bekijk het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen