Videospeler inladen...

Bepaal zelf waarover de verkiezingen gaan: politici kunnen nu reageren op jouw voorstellen op jijkiest.be

Vanaf vandaag krijgen kandidaten de kans om op jijkiest.be te reageren op alle voorstellen en hun visie uit de doeken te doen. Op die manier trekken we het debat waarover de verkiezingen écht moeten gaan op gang en kan je volop mee de agenda bepalen in jouw stad of gemeente. 

Je kunt er de komende weken niet aan ontsnappen. Op 14 oktober trekken we met zijn allen naar de stembus voor de verkiezing van nieuwe gemeente- en provincieraden. Dit keer draaien we de rollen om. Met het platform jijkiest.be wil de VRT het signaal geven dat het niet de media of de politici zijn die bepalen waar de lokale verkiezingen over moeten gaan, maar dat elke burger dat moet kunnen.

Via jijkiest.be kan je zelf een voorstel doen om je eigen gemeente beter te maken. Dat kan met een foto, video of tekst. Medebewoners kunnen je voorstel leuk vinden of niet. Op die manier geeft VRT NWS je de kans om mee de agenda te bepalen in je gemeente.

We lanceerden de site jijkiest.be al op 20 juni. Sindsdien stromen voorstellen binnen vanuit heel Vlaanderen en Brussel. De teller staat op ruim 4.100 voorstellen. Vooral thema's als mobiliteit, zwerfvuil en milieu blijken je wakker te houden. 

De kandidaten komen in het spel

Vanaf vandaag schakelen we een versnelling hoger en komen de kandidaten in het spel. Zij krijgen de kans om te reageren op je voorstellen. Dé ideale manier om het debat op gang te brengen. Grijp dus zeker je kans. Heb je ook een idee om het leven in jouw gemeente aangenamer te maken? Wil jij het verschil maken in jouw gemeente? Wil jij daar mee de agenda bepalen? Doe dan zelf een voorstel op jijkiest.be, zoek zo veel mogelijk steun en bepaal mee waarover de verkiezingen in jouw gemeente moeten gaan.

Videospeler inladen...

Hoe werkt het?

Om deel te nemen, moet je inloggen met je VRT-profiel, zodat alles conform de privacywetgeving gebeurt en misbruik wordt uitgesloten. Op de homepage vind je een overzicht van alle nieuwe voorstellen, chronologisch gerangschikt. Vervolgens kan je filteren op een gemeente of op een thema.

Je kunt vanzelfsprekend ook zelf een voorstel doen voor jouw stad of gemeente. Als je er een foto of een filmpje (maximaal 50 megabyte) aan toevoegt, heeft je voorstel meer kans om opgemerkt te worden. Dat is belangrijk, want je kunt elk voorstel upvoten (duim omhoog) of downvoten (duim omlaag). Hoe meer reactie je voorstel dus losweekt, hoe meer kans dat je iets strafs in gang kunt zetten en dat het in september en oktober op de tafel van de politici belandt. 

Videospeler inladen...

Enkele spelregels

We verwachten dat je een voorstel op een “gepaste” manier doet. Je weet wel: niet schelden, niet beledigen, geen ongepast taalgebruik, geen persoonlijke aanvallen, geen ongewenste foto’s of video’s,…

·         Haatdragende, racistische of andere boodschappen die juridisch strafbaar zijn, worden verwijderd.

·         Plaats geen reclame en/of spam.

·         Schend niemands privacy.

·         Flooding (zinloos herhalen) of trolling (provoceren van andere gebruikers) wordt niet toegestaan.

We willen zo weinig mogelijk tussenbeide komen. Voorstellen die één van bovenstaande regels met de voeten treden, worden verwijderd door onze redactie. Je kunt ook zelf een idee als "ongepast" signaleren, maar het voorstel wordt pas effectief verwijderd na nazicht door onze redactie en als er effectief sprake is van bovenstaande regels die geschonden worden. Je kunt je gepubliceerde voorstel niet zelf wijzigen of verwijderen. Als je alsnog je voorstel wil verwijderen, neem dan contact op met onze redactie via jijkiest@vrt.be.

En, last but not least. Beste politici, wees sportief en laat de burgers – jullie kiezers – aan het woord. Het is aan jullie om het gepaste gevolg te geven aan de voorstellen die via "Jij Kiest" binnenkomen.

Herbekijk hieronder de reportage met Ivan De Vadder in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen