Videospeler inladen...

Kater na museumbrand in Rio: "Er wordt in Brazilië niet in brandveiligheid geïnvesteerd"

Rio de Janeiro, en bij uitbreiding Brazilië, zit in zak en as na de verwoestende brand in het Nationaal Museum. Niet alleen de waardevolle museumcollectie is verloren, er blijkt ook een fundamenteel probleem met de brandveiligheid en de brandweer te zijn. Een Belgische brandweerman in Brazilië getuigt.

Eerst en vooral zijn er veel te weinig brandweermannen in het Zuid-Amerikaanse land. "In België zijn voor ongeveer 11 miljoen mensen 16.000 brandweermannen paraat, in de Braziliaanse deelstaat São Paulo - waar ik woon - is dat voor een bevolking van 46 miljoen mensen 8.000 brandweermannen", legt Wannes Gulinck uit in "De wereld vandaag". Dan kan je er nog vanuitgaan dat de toestand in meer afgelegen deelstaten - in het Amazonegebied bijvoorbeeld - nog veel belabberder is.

"In Brazilië beschikt net geen 14 procent van alle steden over een eigen brandweerkorps", aldus Gulinck.

Toen ik erbij kwam, waren die mensen branden aan het blussen met een skateboardhelm en een vest uit jeansstof aan

Daarnaast is er ook onvoldoende opleiding en een tekort aan materiaal. "Het materiaal wordt niet op tijd vervangen en wordt ook niet hersteld", zegt Gulinck. "Als je in Brazilië een brandweerwagen uit de VS importeert, heb je in Brazilië geen wisselstukken." Die wisselstukken ook importeren noemt hij "een nachtmerrie".

Wannes Gulinck is bij een vrijwilig brandweerkorps in Várzea Paulista, een relatief kleine stad in de deelstaat São Paulo met zo'n 100.000 inwoners. "Toen ik erbij kwam, waren die mensen branden aan het blussen met een skateboardhelm en een vest uit jeansstof aan."

Brandweermannen die inspecties doen, hadden tegen betaling van smeergeld openbare gebouwen brandveilig verklaard

Ook corruptie speelt de brandveiligheid parten. "Vorig jaar was er een corruptieschandaal in Rio", legt Wannes Gulinck uit. "Brandweermannen die inspecties doen, hadden tegen betaling van smeergeld openbare gebouwen brandveilig verklaard. Daar zijn toen bijna 70 mensen opgepakt en bijna 35 mensen zijn effectief de gevangenis ingevlogen."

"Mensen investeren niet in brandveiligheid in Brazilië", klaagt Gulinck aan. Hij stipt aan dat de hydranten in de buurt van het Nationaal Museum van Rio niet werkten, zodat er bluswater met vrachtwagens moest worden aangevoerd. "Het museum zelf was ook niet brandveilig, met een houten vloer en houten muren. Daarin items op sterk water plaatsen, dat brandt als als een fakkel."

(Her)beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1

Meest gelezen