Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Uit protest knielende American football-speler blijft ploegloos, maar haalt wel symbolisch Nike-contract binnen

Colin Kaepernick, de Amerikaanse American football-speler die twee jaar geleden symbolisch actievoerde tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, wordt een van de gezichten van de 30e verjaardag van Nike-slogan "Just do it". Opmerkelijk, want Kaepernick is momenteel ploegloos. Volgens hemzelf net door de hetze over het knielen.

In augustus 2012 is Kaepernick begonnen met te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied voor de wedstrijd, in plaats van rechtop te staan. Hij beschreef het als een vorm van protest tegen politiegeweld en discriminatie tegen zwarte Amerikanen. De protestactie kreeg vrij snel navolging, maar ook kritiek bleef niet uit.

Vooral president Donald Trump hekelde de actie. "Haal die rotzakken van het veld", zei hij onder meer omdat het volgens hem getuigde van weinig respect voor het land, de nationale waarden en het Amerikaanse leger. Trump riep op tot een boycot van de matchen van de NFL, de nationale football-competitie, en spoorde eigenaars van NFL-teams zelfs aan om knielende spelers te ontslaan.

Na bijna twee jaar plooide de NFL dit voorjaar voor de druk en verbood de liga spelers om te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. Wie het wel nog deed, zou een sanctie krijgen. "We willen gewoon dat de spelers respect tonen voor het Amerikaanse volkslied", klonk het toen. Spelers mogen tijdens het volkslied wel in de kleedkamer blijven.

Kaepernick speelde tot voor kort bij de San Francisco 49ers. Net als zijn mee-knielende teamgenoot Eric Reid, heeft hij momenteel geen ploeg meer. De spelers vermoeden dat door de knielhetze NFL-ploegen hen geen contract meer durven aan te bieden. Ze hebben daarvoor ook een rechtszaak lopen. Kaepernick krijgt nu alvast steun uit onverwachte hoek: van sportmerk Nike.

Nike sponsort Kaepernick al sinds 2011, maar had hem al even niet meer gebruikt in een reclamecampagne. Met de dertigste verjaardag van de slogan "Just do it" komt daar verandering in. "Volgens ons is Colin een van de meest inspirerende atleten van zijn generatie", meldt Nike-topman Gino Fisanotti aan sportzender ESPN. "Geloof in iets", twitterde Kaepernick gisteren over de campagne. "Zelfs als dat betekent dat je er alles voor moet opofferen."

De keuze van Nike is alvast in Republikeinse kringen in het verkeerde keelgat geschoten. Mike Huckabee, gewezen gouverneur en vader van de woordvoerster van het Witte Huis, gaat geen Nike-producten meer dragen. "Ik veronderstel dat Nike zich nu gaat focussen op het maken van kniebeschermers", twittert hij laconiek.

Meest gelezen