Videospeler inladen...

Minstens 8 doden in Japan door tyfoon Jebi

Japan kreunt onder tyfoon Jebi met windsnelheden tot 220 kilometer per uur. De tyfoon heeft al minstens 8 levens geëist en meer dan 160 mensen raakten gewond. Er komen ook meldingen binnen van overstromingen en zware schade aan gebouwen. Meer dan 850.000 huishoudens zitten zonder stroom. Honderdduizenden mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd en het openbare leven in het getroffen gebied ligt zo goed als stil. 

Bij de 8 dodelijke slachtoffers is een 70-jarige man die bedolven werd in een warenhuis toen het dak instortte. Een andere bejaarde man viel van de tweede verdieping van een appartementsgebouw door rukwinden in de stad Sakai. In Toyonake stierf een 90-jarige bejaarde, ook hij viel van een appartement. Minstens 160 anderen raakten gewond, onder meer toen een olietanker een brug raakte.

Tyfoon Jebi ging vanmorgen aan land op het westelijke eiland Kyushu.  Daarna lagen de miljoenensteden Osaka en Kyoto op zijn pad. "Jebi volgt een uitzonderlijk pad door een van de dichtstbevolkte gebieden van Japan", zegt correspondent Kjeld Duits. "Gewoonlijk komt een tyfoon vanuit het zuiden en trekt dan naar het noordoosten. Deze storm komt recht op het dichtbevolkte gebied af en is nog niet afgezwakt."   

Op de eerste beelden is te zien dat de tyfoon veel schade veroorzaakt. Zo zie je hoe de olietanker in Osaka tegen een brug wordt gegooid. Die brug verbindt het vasteland met de internationale luchthaven van Osaka. De luchthaven zelf staat volledig onder water nadat golven van drie meter hoog over de kust zijn geslagen. In Kyoto is een deel van het dak van het station naar beneden gekomen (zie beelden hieronder). Ook andere gebouwen zijn er beschadigd. 

Intussen blijkt dat de tyfoon ook een grote impact heeft op de stroomvoorziening in het westen van Japan. Volgens de meest recente cijfers van de elektriciteitsmaatschappijen zitten al meer dan 850.000 huishoudens zonder stroom, onder meer in de regio's Kansai en Chubu.

Woelige zomer

"Het is geleden van tyfoon Muroto in 1934 dat nog zo'n sterke wind is gemeten in Japan", zegt Duits. "Toen kwamen meer dan 3.000 mensen om. Dit keer is Japan wel beter voorbereid. Het openbare leven ligt zo goed als stil, scholen en kantoren zijn gesloten. Alle treinen en vluchten in het gebied zijn geschrapt, en honderdduizenden bewoners zijn uit voorzorg geëvacueerd." 

Japan doorstond deze zomer al 20 tyfoons, dat is uitzonderlijk veel. In juli kwamen nog meer dan 200 mensen om bij dodelijke overstromingen. Daarna kregen inwoners te maken met een recordbrekende hitte. 

Verblijft u in één van de getroffen steden? Neem dan contact op met oproep@vrtnws.be. Wij kijken uit naar uw verhaal en/of filmpje.

Videospeler inladen...

Meest gelezen