Videospeler inladen...

De lijstnummers zijn bekend: SP.A krijgt nummer één

Deze middag kregen de nationale partijen hun lijstnummer voor de lokale verkiezingen in oktober toegewezen. Dat nummer bepaalt hoe de partijen geordend zullen zijn op de stembiljetten, van nummer één helemaal links tot het laatste nummer rechts. SP.A kreeg nummer één. Open VLD - bij de lokale verkiezingen van 2012 nog op één - kreeg nummer zes. 

De lijstnummers werden deze voormiddag geloot in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Twee kinderen van een kabinetsmedewerker van Liesbeth Homans trokken een voor een de nummers van de partijen uit een gouden urne.

De partijen zullen in deze volgorde op het stembiljet staan wanneer ze opkomen bij de lokale verkiezingen van 14 oktober:

  1. SP.A
  2. N-VA
  3. CD&V
  4. Groen
  5. Vlaams Belang
  6. Open VLD

Enkel partijen met minstens drie zitjes in het Vlaams Parlement konden vandaag een nummer aanvragen. Daarom heeft PVDA geen Vlaams "gemeenschappelijk volgnummer". Waar de partij een lijst indient, zullen ze uiteraard wel op uw stembiljet verschijnen. 

Lijsten die enkel lokaal opkomen, krijgen hun nummer op 20 september.

Het moment van de loting is altijd een beetje "politieke folklore"

Om het origineelste reacties

De partijen komen om het origineelst uit de hoek met een reactie op hun nummer. Bij de loting liet N-VA-voorzitter Bart De Wever zich al ontvallen dat "de eersten de laatsten zullen zijn", een smalend mopje richting SP.A. Voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten reageerde daarop dat ook "de laatsten de eersten kunnen zijn."

N-VA herhaalt op Twitter hun V-symbool, met twee opgestoken vingers:

Philip Roose denkt meteen aan een "2e termijn" voor Bart De Wever:

CD&V vindt dan weer dat "alle goede dingen uit 3 bestaan", zoals de coalitie in de Vlaamse regering uit drie partijen bestaat: 

Volgens Open VLD staat hun nummer zes voor "zes jaar goed bestuur": 

Groen hoopt dat ze op 14 oktober iets te "4en" hebben: 

Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens is het "vijf voor twaalf": 

SP.A toont zich dan weer blij met hun nummer één:

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen