Na 8 jaar gestart met bouw beveiligde zalen in Brussels Justitiepaleis

In het Brusselse justitiepaleis zijn de werkzaamheden aangevat om de zogenaamde ‘box-in-the-box’ te bouwen. Het project, dat vier beveiligde zittingszalen zal herbergen, werd in 2010 al aangekondigd door de toenmalige minister van justitie Stefaan De Clerck (CD&V). De werkzaamheden zouden anderhalf jaar duren. 

Na enkele ontsnappingen in de zomer van 2009 liet De Clerck onderzoeken of er nog risicovolle zittingen konden worden georganiseerd in het oude Brusselse gerechtsgebouw aan het Poelaertplein. In 2010 kondigde de CD&V’er aan dat er een ‘box-in-the-box’-zone ging worden gebouwd. Dat is een ruimte met vier beveiligde zittingszalen die enkel toegankelijk is voor een gecontroleerd publiek. De gedetineerden die daar moeten verschijnen, worden via een volledig gescheiden circuit binnengeleid. De kostprijs van het hele project werd destijds geraamd op 2,2 miljoen euro.

Arbeiders begonnen afgelopen zomer met de werkzaamheden om de beveiligde zone te bouwen. Een gebouw op een binnenkoer, dat uit de jaren 50 en 60 dateert, wordt afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw met 4 zalen. Dat zal 4,2 miljoen euro kosten, btw niet inbegrepen. Volgens verschillende betrokkenen zou het tot anderhalf jaar duren eer de ruimte in gebruik kan worden genomen.