Nieuwe Nederlandse vertaling van "Mein Kampf" ligt vanaf vandaag in de winkels

Vanaf vandaag ligt er een nieuwe Nederlandse wetenschappelijke vertaling van Adolf Hitlers "Mein Kampf" ("Mijn strijd") in de winkels. Het boek waarin Hitler tussen 1924 en 1926 onder meer zijn rassentheorie en antisemitisme ontvouwde. Het is uitgegeven bij de Nederlandse uitgeverij Prometheus. 

"Mein Kampf" blijft lezers fascineren. Zeventig jaar na de dood van Hitler vervielen de auteursrechten in 2015 en dat opende de weg om het boek vrij te gaan drukken. In Duitsland werd de geannoteerde versie in 2016 een bestseller. 

Nu heeft ook het Nederlandstalige grondgebied zijn eigen kritische versie. "Mijn strijd", geschreven door historicus en Hitler-biograaf Willem Melching, in een nieuwe vertaling van Mario Molegraaf.

Hitler schreef "Mein Kampf" tussen 1924 en 1926, toen hij in de gevangenis zat na een mislukte staatsgreep. Het boek is een blauwdruk voor het beleid van het nationaalsocialisme na de machtsovername van 1933. 

"Niemand leest het volledig"

Wie een versie van "Mijn strijd" wil lezen hoeft online niet lang te zoeken. Het is onder meer daarom dat uitgeverij Prometheus besloot om meer duiding te geven bij de vaak dubieuze online versies. Het is de eerste maal dat een vertaling met kritische kanttekeningen in het Nederlands wordt uitgegeven. 

Met bijna 4.000 voetnoten is de Duitse versie zeer moeilijk leesbaar. Melching wilde de Nederlandse versie leesbaarder maken: "Ik heb ervoor gekozen om bij elk hoofdstuk een inleiding te schrijven. Dat maakt het leesbaarder. Ik raad het niet aan om "Mijn strijd" van begin tot einde te lezen: daar ga je slecht van slapen. Iedereen leest er stukken van, niemand leest het volledig."

Ik raad het niet aan om "Mijn strijd" van begin tot einde te lezen: daar ga je slecht van slapen. 

Willem Melching, historicus en schrijver

"Mensen beschouwen Hitler niet als ideoloog. Ze zien hem als politieke agitator of als krankzinnige in een bunker. Het beeld dat je van hem krijgt wordt gecompliceerder als je dit leest. Het denken van Hitler is veel samenhangender en systematischer dan ik dacht. Wat me opviel, is zijn uitgesproken kijk op politiek die destructief was. De vijand moest vernietigd worden. Politiek is oorlog voor Hitler. En wat je vandaag de dag ziet, is dat iemand als Donald Trump die adviezen ter harte neemt", aldus Melching.

"Liever kritisch en becommentarieerd"

Veel weerstand tegen de uitgave lijkt er momenteel niet te zijn. De Nederlandse Joodse gemeenschap staat achter de publicatie. "Als het boek er dan toch komt", klinkt het, "dan liever kritisch becommentarieerd en historisch omkaderd."

Ook Michael Freilich, hoofdredacteur van het maandblad Joods Actueel, deelt deze mening. "Het biedt een meerwaarde omdat het een aantal onwaarheden en complottheorieën ontkracht. Het brengt mensen bij waar Hitler fout zat. Mensen die voorheen het boek enkel op internet konden terugvinden, hebben nu een wetenschappelijke versie." De uitgeverij laat weten dat ook geen enkele boekhandelaar het boek uit principe weigerde in te kopen. In totaal zijn er al zo een 2.500 exemplaren besteld. 

Het brengt mensen bij waar Hitler fout zat. Mensen die voorheen het boek enkel op internet konden terugvinden, hebben nu een wetenschappelijke versie.

Michael Freilich, Hoofdredacteur Joods Actueel

Volgens Christoph Busch, directeur van de Kazerne Dossin in Mechelen, is het heruitgeven van dit boek geen slechte zaak: "Zulke boeken uitgeven vandaag is eigenlijk een hulpmiddel om het afglijden richting extremisme beter te kunnen begrijpen. De geschiedenis kan daarbij een toolkit zijn om die mechanismen beter te begrijpen en daar ook beter op te kunnen reageren. Beter alvast dan dat we in het verleden gedaan hebben."

Volgens Busch moeten we niet vrezen dat het in verkeerde handen terechtkomt: “Mensen die verkeerde doelstellingen hebben en het als een instrument voor hate speech gaan gebruiken, zullen hun gading op het internet vinden en niet naar een bookshop gaan.”

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen