Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ombudsman: Aanstelling Selmayr gebeurde niet volgens de regels

Het eindrapport van EU-Ombudsman Emily O’Reilly is duidelijk: de Europese Commissie heeft fouten gemaakt in de benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal. De voormalige kabinetschef van commissievoorzitter Juncker werd in februari van dit jaar in recordtempo aangesteld tot hoogste ambtenaar. Er volgde een golf van protest maar Juncker en de commissie bleven erbij dat alle regels gevolgd zijn.

De Europese Ombudsman vroeg hen een antwoord te geven op zeven vragen over de omstreden benoeming en alle documenten en wettelijke adviezen over de promotie van Selmayr over te dragen. Uit haar onderzoek concludeert O’Reilly dat de regels niet gevolgd zijn. Ze vond vier voorbeelden van wanbeheer waarbij de Commissie de regels – letterlijk of in de geest – niet gevolgd heeft.

De Commissie creëerde een “kunstmatig gevoel van hoogdringendheid” om de post van secretaris-generaal in te vullen. Daardoor kon ze verantwoorden dat er geen vacature werd opgesteld. En ze organiseerde een selectieprocedure om de post van adjunct-secretaris-generaal in te vullen als dekmantel om Selmayr snel in de hoogste functie te krijgen. Nog volgens de Ombudsman was de bezorgdheid van verschillende Europese parlementsleden terecht maar reageerde de commissie “defensief, ontwijkend en soms zelfs agressief”.

De Commissie heeft stappen ondernomen om de procedure normaal te laten lijken maar bracht zo het vertrouwen van het publiek in de Europese standaarden in gevaar”, besluit de Ombudsman. “Het college van commissarissen is verantwoordelijk voor het wanbeheer. Het is uitzonderlijk vreemd dat geen enkele commissaris de benoeming in vraag gesteld heeft.”

O’Reilly wil nu dat de Commissie een speciale benoemingsprocedure ontwikkelt voor de functie van secretaris-generaal. Zo moet het vooraf worden aangekondigd dat de job vacant is en moeten externe experten hun advies geven vooraleer de Commissie een nieuwe topambtenaar benoemt, vindt ze. Haar conclusies hebben geen gevolgen voor Selmayr, hij blijft gewoon aan. 

Meest gelezen