© Jaap Arriens

Politie moet oefenen met nepwapens nadat agent zwaargewond was geraakt door echte kogel

De politie mag bij tactische oefeningen voortaan alleen nog nepwapens gebruiken. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jambon beslist samen met de vakbonden, schrijft het Nieuwsblad. De beslissing komt er nadat in april een agent zwaargewond raakte tijdens een oefening.

Het was in april dit jaar dat een tactische schietoefening bij de speciale eenheden op het domein Goetsenhoven in Tienen, in Vlaams-Brabant, helemaal verkeerd liep. Bij dergelijke oefeningen simuleert men bijvoorbeeld een gijzeling, of een achtervolging. Normaal werden daarbij echte wapens gebruikt met nepkogels, maar er was - hoogstwaarschijnlijk per ongeluk - een echte kogel in een echt wapen verzeild geraakt. Gevolg: een agent van 28 raakte zwaargewond en zelfs even in levensgevaar. Hij heeft een beperking voor het leven.

Na het schietincident vroegen de politievakbonden dringend overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jambon. Die besliste om voortaan nooit meer echte wapens toe te laten bij tactische oefeningen. Er worden nieuwe nepwapens aangekocht zodat er geen ongelukken meer kunnen gebeuren.

Bij tactische oefeningen is er geen nood aan echte wapens en munitie

Joery Dehaes, ACV Politie

Maar is het niet belangrijk dat agenten met échte wapens leren werken, die ze tenslotte moeten gebruiken in echte situaties? "Uiteraard, maar die schiettechnieken leren we dan tijdens statische oefeningen in schietstanden", zegt Joery Dehaes van ACV Politie. "Bij tactische oefeningen is de nood aan echte wapens en munitie eigenlijk onbestaande. Men zal nog goed kunnen oefenen, want de nepwapens komen qua gewicht en grootte helemaal overeen met de echte wapens. Het enige verschil is dat er geen echte munitie meer in kan."

Schietincident van april wordt nog onderzocht

Intussen onderzoek het Comité P nog hoe het precies kon gebeuren dat een echte kogel terechtkwam in een echt wapen tijdens de schietoefening in april. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een ongeluk, een menselijke fout.

Meest gelezen