AFP or licensors

President Macron stelt twee nieuwe ministers voor

In Frankijk heeft president Emmanuel Macron twee nieuwe ministers voorgesteld. François de Rugy wordt de nieuwe minister van Ecologische Transitie en Roxana Maracineanu wordt aangesteld als nieuwe minister van Sport. 

Eerder vandaag kondigde de huidige minister van Sport Laura Flessel aan dat ze "om persoonlijke redenen" ontslag nam. Vorige week nam de erg populaire Nicolas Hulot onverwacht ontslag als minister voor Ecologische Transitie. Hij klaagde over een gebrek aan middelen, waardoor hij zijn doelstellingen niet kon halen. 

Francois de Rugy
saget

De vervanger van Hulot, François de Rugy, was volgens Franse media de topfavoriet om hem te vervangen. De Rugy was huidig voorzitter van de Assemblée Nationale en al meer dan 25 jaar lid van de Franse groenen.

De nieuwe minister van Sport Maracineanu is een voormalig zwemkampioene. Ze behaalde een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Sidney in 2000 en werd de eerste Franse wereldkampioene op de 200 meter rugslag. Haar voorgangster Laura Flessel was een gewezen Olympische schermster. 

Roxana Maracineanu
AFP or licensors

Populariteit Macron dieptepunt

Het zit de Franse president niet mee, want zijn populariteit staat op het laagste punt sinds zijn verkiezing in mei 2017. Amper 31 procent van de Fransen stond in augustus nog achter zijn beleid, dat is 10 procent minder dan in juli, blijkt uit de maandelijkse peiling van het bureau Ifop.

De populariteit van Macron kreeg in juli al een flinke knauw door de affaire-Benalla. Toen was in videobeelden te zien hoe één van zijn persoonlijke lijfwachten Alexandre Benalla in politie-uniform een betoger in elkaar slaat. Ook het ontslag vorige week van de populaire minister Hulot zou kunnen meespelen.

Maar vooral het economische beleid van Macron is voor heel wat Fransen aan verbetering toe. 68 procent vindt dat hij het land economisch niet goed leidt. Bovendien staat de president te ver van het gewone volk, vinden ze. Amper 22 procent vindt dat hij zich bezighoudt met de dagelijkse bezorgdheden van de gemiddelde Fransman.

AFP or licensors

Meest gelezen