Videospeler inladen...

Staatssecretaris Francken sluit tweede gezin op in gesloten centrum Steenokkerzeel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een tweede gezin laten opsluiten in het gesloten terugkeercentrum in Steenokkerzeel. Dat heeft Francken zelf via Twitter gemeld.

Het gaat om een gezin van 6, een moeder met 5 kinderen. Ze zijn afkomstig uit Azerbeidzjan en verblijven al jaren in ons land. De moeder heeft een aantal asielaanvragen ingediend, is te horen bij de woordvoerster van Francken. Die aanvragen zijn allemaal negatief afgesloten en ze hebben al meerdere malen het bevel gekregen om ons land te verlaten.

"Het gezin heeft meermaals de kans gekregen om vrijwillig België te verlaten", laat de woordvoerster nog weten. "Ze hebben dat telkens geweigerd en dan is een gedwongen terugkeer de enige optie. Alles wordt nu in gereedheid gebracht om die terugkeer te organiseren." De reisdocumenten daarvoor zouden ook al door de Azerbeidzjaanse overheid zijn voorzien.

"Ze zijn uitgeprocedeerd", bevestigt staatssecretaris Francken. "Die mensen moeten gewoon terug. De vreemdelingenwet geldt ook voor gezinnen met kinderen. Er staat geen uitzondering in de vreemdelingenwet, die ik voor alle duidelijkheid niet zelf gemaakt heb."'

Sinds kort kunnen uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in bepaalde omstandigheden opnieuw opgesloten worden in het gesloten repatriëringscentrum, tien jaar nadat ons land met de praktijk was gestopt na een reeks veroordelingen. Midden augustus ontstond er commotie toen een eerste gezin, uit Servië, werd opgesloten in het vernieuwde centrum. Onder meer Amnesty International protesteerde tegen die opsluiting.

Meest gelezen