AFP or licensors

Trump waarschuwt Syrië, Rusland en Iran voor "menselijke tragedie" in Idlib

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran gewaarschuwd voor een "humanitaire vergissing" als ze Idlib "roekeloos" zouden aanvallen. De noordwestelijke Syrische provincie is het laatste rebellenbolwerk in het land, waartegen het regeringsleger een offensief plant.

"President Bashar al-Assad van Syrië mag de provincie Idlib niet roekeloos aanvallen. De Russen en Iraniërs zouden een grove humanitaire vergissing begaan om deel te nemen aan deze potentiële menselijke tragedie. Honderdduizenden mensen kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!", zegt Trump op Twitter.

Idlib valt momenteel voor een groot deel onder de controle van Tahrir al-Sham, een fusie tussen een vijftal rebellengroeperingen waaronder Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige aan Al Qaeda gelinkte Al Nusra Front). Het regime van president Bashar al-Assad dreigt met een grootschalig offensief om naar eigen zeggen de provincie te zuiveren van de terroristen. De Verenigde Naties en de hulporganisaties ter plaatse waarschuwen dat zo'n militaire operatie tot een humanitaire ramp zou leiden. In de regio leven namelijk ongeveer 3 miljoen burgers.

Gisteren beloofde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif nog de steun van Iran tijdens een bezoek aan de Syrische hoofdstad Damascus. "Het is het legitieme recht van de Syrische regering om tot het eind tegen de terroristen te vechten en het land daarvan te zuiveren", luidde het.

De Iraanse president Hassan Rohani zal vrijdag met zijn ambtgenoten uit Rusland en Turkije, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan, in Teheran overleggen over de toestand in Syrië. Terwijl Rusland, net als Iran, een bondgenoot is van Assad, ondersteunt Turkije bepaalde rebellengroepen. Gehoopt wordt dat tijdens dat overleg een oplossing wordt gevonden voor de situatie in Idlib.

9 doden bij Russische bombardementen

Bij Russische aanvallen op de Syrische provincie Idlib zijn minstens 9 burgers gedood, onder wie 5 kinderen. De provincie is het laatste grote bolwerk van rebellen in het noordwesten van Syrië, en maakt momenteel het voorwerp uit van diplomatieke inspanningen om een offensief van het regime te voorkomen.

"Russische vliegtuigen hebben de provincie Idlib opnieuw gebombardeerd na een onderbreking van 22 dagen", vertelt Rami Abdel Rahman, de directeur van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Volgens het SOHR richtte de Russische vliegtuigen hun bombardementen vooral op het zuiden en zuidwesten van de provincie, dat gecontroleerd wordt door de rebellen. Onder de doden waren onder meer 5 kinderen van dezelfde familie.

Meest gelezen