Geert Van Hoeymissen 0032(0)475358928

"Er zijn genoeg platformen om ons te bereiken": wat doet de politiek voor jongeren?

Het merendeel van de jongeren tussen 18 en 22 jaar trekt op 14 oktober voor het eerst naar de stembus. Een groep jonge mediamakers van VRT NXT vroeg zich af hoe het nu zit met de verhouding tussen jongeren en politiek en polsten naar de mening daarover bij enkele burgemeesters. Gisterenavond stelde Generation M diezelfde vraag aan jongeren. 

Een vraag die we maar al te vaak horen rond een verkiezingsperiode is “Ligt de jeugd van tegenwoordig nog wakker van politiek?”. Wat wij van VRT NXT ons afvragen, is of de politiek nog wakker ligt van de jongeren en hun problemen. Wij trokken naar Gent om bij jongeren te polsen of zij vinden dat de politiek van vandaag zich nog om hen bekommert.

Toont de politiek genoeg interesse in jongeren?

Video player inladen...

De meningen zijn verdeeld, maar de bevraagde jongeren zijn het over één ding eens: er is veel ruimte voor verbetering. Volgens de jongeren doen sommige partijen wel genoeg moeite, maar schieten ze toch tekort op vlak van informatie over het politieke landschap en de verschillende standpunten van de partijen. Ze merken op dat er wel fora en debatten zijn, maar die zijn vaak enkel gericht aan politiek-geëngageerde jongeren.

Eva Paelinck (N-VA, lijsttrekker in Lochristi) merkt op dat jongeren nog op zoek zijn naar waar ze staan: “De jongerenafdeling van mijn partij probeert laagdrempelige events te organiseren, maar jongeren vinden het nog steeds moeilijk om de stap te zetten, om te komen luisteren.”

Wat moet de politiek doen om jongeren beter te bereiken?

Video player inladen...

Kan het dan volgens de 18- tot 22-jarigen anders? Hoe kan het verkeer tussen de partijen en de jongste stemmers vlotter verlopen? Ten eerste ziet onze generatie veel mogelijkheden in het onderwijs. Er mag meer gepraat worden over politiek tijdens de lessen.

De Gentse jeugd geeft aan dat ze duiding over de politieke partijen op de middelbare school mist en dat ze interesse heeft in extra lessen rond dat thema.

Jurgen Van Duyse (Vlaams Belang, lijsttrekker in Vilvoorde) is ook voorstander van meer sensibilisering op scholen. “ Politiek komt voor de jongeren misschien wat oubollig over, maar het hoeft niet per se een ver-van-mijn-bed-show te zijn.”

Ten tweede zijn sociale media de bruggenbouwers bij uitstek. De bevraagde jongeren geven zelf aan dat ze daar het makkelijkst bereikbaar zijn.

Walter de Donder (CD&V, lijsttrekker in Affligem) is terughoudend tegenover politieke communicatie via sociale media: “Het is een ruwe, brute manier van communiceren zonder nuance en tact, met weinig manieren. Partijen die drijven op angst en paniek zijn populair op sociale media. Offline communiceren is nog het meest efficiënt. Zo kan alles duidelijker worden uitgelegd.”

Wat vinden jongeren van "Jij kiest" ?

Video player inladen...

Op Generation M, het radioprogramma van MNM voor jongeren, was gisterenavond Ella Roosen (19 jaar) te gast. Zij is organisator bij het Vlaamse Jeugd Parlement en is heel geïnteresseerd in politiek. "Het is heel belangrijk om meer jongeren in de politiek te krijgen. Politiek is niet saai, informeer je, want het is belangrijk." Jongeren die iets willen veranderen in hun eigen gemeente, kunnen hun voorstel lanceren op jijkiest.be.

Beluister hieronder het fragment van Ella in Generation M.

Wij zijn twintig jongeren die de kans krijgen om deze zomer de VRT over te nemen. VRT NXT is een jongerenproject waarbij wij losgelaten worden in de mediawereld van de VRT. Bij de verschillende netten mogen wij volledig – of toch bijna volledig – ons ding doen. Eén, Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, VRT NWS en Ketnet stellen hun deuren open en fungeren als de ideale voedingsbodem voor het ontwikkelen van ons talent. Elke week gaan we langs bij een ander net, zo blijft het spannend en steeds nieuw. Voor radio en televisie maken wij filmpjes, foto’s, brainstormen wij over nieuwe programma’s en zo veel meer! Onze inbreng wordt geapprecieerd en onze mening wordt gevraagd. We worden serieus genomen, maar we mogen ook lekker zot doen!