Waarom is Antwerpen aantrekkelijk voor de internationale drugshandel?

De Antwerpse haven speelt dezer dagen een hoofdrol in de internationale cocaïnehandel. Hoe komt dat eigenlijk? Bob Van den Berghe van het VN-drugsagentschap ziet een aantal mogelijke verklaringen. 

Vorig jaar is in de havens van Latijns-Amerika en de Caraïben meer dan 44 ton cocaïne onderschept, waarvan meer dan de helft voor België was bestemd.  In de eerste 7 maanden van dit jaar is er alweer 32 ton onderschept, waarvan 10 ton zich bevond in schepen met bestemming Europa.

Ook de haven van Antwerpen heeft een afsluiting en die gates worden bewaakt

Bob Van den Berghe (VN-drugsagentschap) in "De wereld vandaag"

De Antwerpse haven blijkt een ware draaischijf voor de handel in het witte poeder. "Geografisch is de haven centraal gelegen, dichtbij de Nederlandse grens", legt Bob Van den Berghe uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Een tweede mogelijke verklaring is het feit dat de haven verbonden is met alle continenten. "Daarvan wordt gebruik gemaakt door criminele organisaties", aldus Van den  Berghe.

Dat de Antwerpse haven "open" wordt genoemd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rotterdam, heeft niet zozeer te maken met het feit dat de haven niet afgesloten zou zijn. "Ook de haven van Antwerpen heeft een afsluiting en die gates worden bewaakt", weet Van den Berghe.

Dat "open" slaat volgens hem meer op de organisatie van de screening van containers. "In Rotterdam heb je een gesloten circuit als je containers van de containerterminal naar de scanner wil sturen. In Nederland moeten die niet van de containerterminal worden afgehaald omdat de scanners op de terminal zelf staan." In Antwerpen is dat volgens hem niet zo.

Daarnaast is er meer automatisering in Rotterdam, waardoor er minder beweging van mensen is. Minder mensen betekent dat "niet kosjere" beweging sneller wordt opgemerkt.

(Her)beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1

Bekijk hier het gesprek met Bob Van den Berghe in Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen