Wat staat er op het spel in Buggenhout?

Buggenhout krijgt in 2019 sowieso een nieuwe burgemeester. De huidige burgervader Tom Van Herreweghe stopt met politiek en zijn partij NCD wordt ontbonden. Verwacht wordt dat CD&V het roer overneemt.

Tom Van Herreweghe (NCD) stopt na 18 jaar als burgemeester. Ook zijn partij Nieuwe Christendemocraten houdt op met bestaan. NCD ontstond ooit als een scheurlijst van de toenmalige CVP, verwacht wordt dan ook dat CD&V de macht in januari opnieuw zal overnemen. NCD behaalde bij de vorige verkiezingen 36 procent van de stemmen en vormde een coalitie met N-VA (15 procent) en Open VLD (bijna 7 procent). CD&V was de tweede partij met 28 procent maar belandde in de oppositie. 

Kopstukken NCD lopen over naar CD&V

Van Herreweghe stopt omdat een aantal van zijn NCD-schepenen overstappen naar CD&V. Ze krijgen een prominente plaats op de lijst. Het gaat onder meer om Geert Mannaert, Geert Hermans en Nadine Sertyn. De lijsttrekker voor de christendemocraten is Pierre Claeys. Als CD&V het gros van de stemmen van NCD binnenhaalt, dan kan de partij zelfs een absolute meerderheid hebben. 

Uitdagers

Coalitiepartner N-VA hoopt dat het niet zover komt. De partij zou graag in de meerderheid blijven. Ze schuift Wim Mommaers naar voren als kopstuk. Ook Open VLD wil graag opnieuw meebesturen, de partij haalde vorige verkiezingen maar één zetel binnen maar kreeg toch het OCMW-voorzitterschap. SP.A hoopt dit jaar wel op een zetel, in 2012 haalden de socialisten te weinig stemmen om in de gemeenteraad te geraken. Vlaams Belang haalde toen net wel genoeg stemmen en hoopt de zetel te kunnen behouden. 

Hete hangijzers

Station

NCD wilde de stationsbuurt aanpakken maar dat is niet gelukt. De burgemeester wijst met de vinger naar de spoorwegen. Het project lijkt op de lange baan geschoven. De oppositie is gekant tegen de plannen omdat ze te veel zouden kosten. 

Project Briel

De provincie en de Vlaamse Waterweg willen Briel omvormen tot een watergebonden industrieterrein met laad- en loskades. Ook de site Alvat zou in het project meegenomen worden. Het dossier zorgt voor voor protest. Buurtbewoners vrezen extra verkeersdruk en sluipverkeer. Op de Provinciale Baan staan nu al vaak lange files. 

Politieke stabiliteit

Dé vraag waar iedereen van wakker ligt is wie de komende zes jaar de macht grijpt en of CD&V de favorietenrol kan waarmaken. 

 

 

 

 

kasto80

Meest gelezen