Wat staat er op het spel in Denderleeuw?

Krijgt Denderleeuw de komende zes jaar een stabiel bestuur na een legislatuur vol gebakkelei? Dat is misschien wel de voornaamste vraag voor de inwoners. De gemeente was tijdelijk onbestuurbaar, er passeerden maar liefst drie burgemeesters de revue sinds 2012. De woelige periode zorgt ervoor dat er heel wat nieuwe politieke bewegingen opduiken op de kieslijsten.

Denderleeuw heeft er niet de meest fraaie legislatuur op zitten. In 2013 begon een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD/Plus eraan met Jan De Dier (N-VA) als burgemeester. De coalitie dwong SP.A, de winnaar van de verkiezingen (30 procent) naar de oppositiebanken. Een jaar later vroeg SP.A om de onbestuurbaarheid van de stad vast te stellen en kreeg daarvoor steun van meerderheidspartij CD&V. N-VA kampte intern met problemen, burgemeester De Dier en schepen Erna Scheerlinck stapten uit de partij.

De stad bleef meer dan een jaar onbestuurbaar. De hulp van gouverneur Briers werd ingeroepen, maar zonder resultaat. Pas na veel gesprekken kwam er uiteindelijk toch een nieuwe coalitie. N-VA verdween uit de meerderheid en werd vervangen door SP.A. De nieuwe coalitie (SP.A, CD&V en OpenVLD/Plus) droeg Alberic Sergooris (CD&V) voor als tijdelijke burgemeester. Hij werd later permanent vervangen door Jo Fonck (SP.A). Die kon niet meteen aantreden omdat er nog een gerechtelijke procedure liep.  

Nieuw kartel, nieuwe partijen  

De huidige coalitiepartners SP.A en Open VLD stappen deze keer samen naar de kiezer met een kartellijst, Lijst van de Burgemeester (LvB) met Jo Fonck als lijsttrekker. Op de lijst staan ook paar onafhankelijken en mensen die overkomen van N-VA. CD&V doet het wel alleen, daar is schepen Jan De Nul kandidaat-burgemeester. Plus, dat vorige verkiezing nog samen met Open VLD naar de kiezer trok, vormt een eigen lijst met Christa Wauters als kopvrouw. 

Uitdagers

Jan De Dier stapte op uit N-VA en trekt nu met de lijst van Duurzaam Vlaams Denderleeuw (DVD) naar de kiezer. Vorige verkiezingen werd N-VA nog de tweede grootste partij in Denderleeuw (24 procent). Ex-N-VA-schepen Erna Scheerlinck stapte eerst mee in het project van De Dier, maar ging er uit onvrede weg. Zij komt nu met een eigen scheurlijst E.R.N.A. Vlaams Belang hoopt op een beter resultaat dan de drie zetels die het nu heeft met Kristof Slagmulder. Groen komt voor het eerst op.  

Hete hangijzers

Politieke onrust

Het belangrijkste punt voor de inwoners is misschien wel dat er politieke stabiliteit en duidelijkheid komt. De afgelopen jaren was die er allerminst. Door de vele gebeurtenissen is het erg moeilijk om in te schatten wie er aan zet zal zijn om de coalitie te vormen. De versplintering is groot en de kiezer maakt kennis met heel wat nieuwe politieke bewegingen. Enkel CD&V, Vlaams Belang en Groen stappen in eigen naam naar de stembus. 

Onveiligheid

Een ander belangrijk thema dat de verkiezingscampagne zal beheersen is het onveiligheidsgevoel in de stad. Vooral rond de stationsbuurt is er af en toe amok door jongeren. Aan het station hangen er nu extra bewakingscamera's. Een stationstunnel kreeg ook betere verlichting en de wijkwerking van de politie is versterkt. En ook in de wijk Hemelrijk was er afgelopen zomer onrust. De stad richtte er een werkgroep voor op en er is ook een actieplan om hangjongeren aan te pakken. De vraag is of dat volstaat voor de inwoners. 

Leemontginning 

Tien jaar geleden waren er plannen bij het Vlaamse gewest om het leemontginningsgebied in de Vlamovenkouter uit te breiden, maar tegen die plannen was er veel protest van inwoners en het gemeentebestuur. Uiteindelijk werd op voorstel van Vlaams minister Schauvliege beslist om het bestaande gebied van 17 hectare te behouden. Ook deze legislatuur flakkerde dit opnieuw op omdat een firma de put wou opvullen. De actiegroep Red De Vlamoven kwam weer in actie en diende op korte tijd in een vakantieperiode zo’n 222 bezwaarschriften in. De gemeente weigerde uiteindelijk de vergunningsaanvraag voor de opvulling, maar de firma De Meuter gaat hiertegen in beroep. 

 

kasto80

Meest gelezen