Wat staat er op het spel in Dendermonde?

Wie kan Piet Buyse (CD&V) van het burgemeesterschap houden? Dat is de hamvraag in Dendermonde bij de gemeenteraadsverkiezingen. Buyse zit stevig in het burgemeesterszadel en haalde in 2012 een monsterscore. De voornaamste uitdager is oppositiepartij N-VA.

CD&V is in Dendermonde met voorsprong de grootste partij (bijna 40 procent) en er wordt verwacht dat ze ook na de verkiezingen aan zet blijft. Kopman Piet Buyse is een populaire burgemeester (bijna 8.000 voorkeurstemmen in 2012) maar moest besparingsmaatregelen doorvoeren. Vooral in de deelgemeenten zou zijn populariteit daardoor kunnen tanen. Al blijft het erg onwaarschijnlijk dat CD&V niet meer de grootste zou zijn na de verkiezingen. Want, de partij kan naast Buyse rekenen op heel wat stemmenkanonnen. 

SP.A zit in Dendermonde mee in de coalitie maar trekt deze keer samen met Groen naar de kiezer. De socialisten moeten het deze keer wel zonder kopman Bart Van Malderen stellen. Hij haakt af om persoonlijke redenen. De partij schuift schepen Niels Tas nu naar voor. 

De uitdagers

De grootste uitdager is oppositiepartij N-VA, vorige verkiezingen nog goed voor 23 procent van de stemmen en de tweede partij in Dendermonde. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de N-VA de CD&V zal kloppen als grootste, al weet je bij verkiezingen natuurlijk nooit. Maar, lijsttrekker Marius Meremans wil alleszins graag meebesturen in 2019. Open VLD (10 procent in 2012) komt met een jonge lijst, Vlaams Belang hoopt met nationaal kopstuk Barbara Pas meer dan twee zetels binnen te rijven.  

De hete hangijzers

Besparingen

Het bestuur van Dendermonde heeft de voorbije zes jaar grondig bespaard en heeft daardoor een aantal onpopulaire maatregelen genomen. Onder meer de bibliotheekfilialen in de deelgemeenten werden gesloten en een aantal grote wegenwerken en vernieuwingen van rioleringen zijn uitgesteld.

Circulatieplan en mobiliteit 

Ook het circulatieplan in deelgemeente Sint-Gillis-Dendermonde is een hot topic. Het plan was maandenlang hét gespreksonderwerp in de stad. Enkele ingrijpende verkeersmaatregelen, zoals invoeren van eenrichtingsverkeer op heel wat plaatsen en het instellen van een zone dertig zorgde voor een storm aan reacties. Na een proefperiode werd het circulatieplan uiteindelijk in een afgeslankte versie ingevoerd. Het valt af te wachten hoe de inwoners van de deelgemeenten op al deze maatregelen zullen reageren. 

Volgens handelaars schiet het huidige parkeerbeleid te kort. Het parkeerbedrijf krijgt kritiek dat het veel te streng controleert en iedereen snel op de bon zwiert. De handelaren vragen naar een uitbreiding van het kwartier gratis parkeren.  

Project Briel

De provincie en de Vlaamse Waterweg willen Briel omvormen tot watergebonden industrieterrein met laad- en loskades. Daarvoor moeten veel woningen onteigend worden. Dat stuit op veel protest. Het dossier blijft maar aanslepen en dat zorgt voor veel onzekerheid bij bewoners.

 

kasto80

Meest gelezen