Wat staat er op het spel in Gent?

De verkiezingsstrijd in Gent wordt enorm spannend. Blijft SP.A/Groen aan de macht nu de populaire burgemeester Daniël Termont (SP.A) ermee stopt? Blijft Open VLD het kartel trouw? Of wordt Mathias De Clercq (Open VLD) de kopman van een alliantie met N-VA? En, wat doet CD&V als de partij plots in het midden van het bed ligt? En, hoe reageert de Gentenaar in het stemhokje op het mobiliteitsplan en de schandaalsfeer van de voorbije maanden?

Zes jaar geleden haalde het kartel SP.A/Groen een absolute meerderheid. De populaire burgemeester Daniël Termont kon aanblijven. Open VLD mocht mee besturen, ook al waren ze mathematisch helemaal niet nodig. Nu, zes jaar later, is er veel veranderd. Daniël Termont stopt met politiek en geeft de fakkel door aan OCMW-voorzitter Rudy Coddens. De nieuwe kopman van de socialisten moet de schandaalsfeer rond zijn partij van de voorbije maanden doen vergeten. De gedoodverfde opvolger van Termont, ex-schepen Tom Balthazar, nam ontslag uit de gemeenteraad en stapte uit de politiek na het PubliPart-schandaal. SP.A trekt opnieuw samen met Groen naar de kiezer. Die partij liet zich opmerken de voorbije zes jaar. Schepen Filip Watteeuw is de drijvende kracht achter het nieuwe mobiliteitsplan in Gent dat felle voor- en tegenstanders heeft. Topvrouw voor Groen is schepen Elke Decruynaere, zij is nummer twee op de kartellijst.

Wat doet Open VLD?
Open VLD kon meebesturen, hoewel de partij niet nodig was om een meerderheid te hebben. Mathias De Clercq hoopt zijn grote droom nu waar te maken en burgemeester te worden van de Arteveldestad. Hij trekt de lijst voor de liberalen. Zij moeten hopen op stevig verlies van het kartel om aan zet te komen. Ook winst van oppositiepartijen CD&V en voor N-VA kunnen De Clercq in de kaart spelen. Een alliantie tussen die drie partijen zou dan het kartel buitenspel kunnen zetten. Het lijkt erop dat de Gentse gemeenteraadsverkiezingen uitdraaien op een strijd tussen links en rechts.

De uitdagers

N-VA liet zich het meest opmerken de voorbije zes jaar. De verwachte lijsttrekker Siegfried Bracke moest het lijsttrekkerschap opgeven nadat ook zijn naam viel in de nasleep van het PubliPart-schandaal. De kamervoorzitter moet zich tevreden stellen met een 27ste plaats. Niet fractieleidster en ex-staatssecretaris Elke Sleurs vervangt Bracke als lijsttrekker, N-VA ging op zoek naar een wit konijn en vond Anneleen Van Bossuyt. De jonge N-VA'ster uit Melle verhuisde naar Gent. De machtswissel zorgde voor heel wat interne strubbelingen, er waren zelfs tranen bij Sleurs. Hoe N-VA met nieuw gezicht Van Bossuyt zal scoren, is afwachten. De partij gaat alvast vol in de aanval, vooral met plannen voor een drastische bijsturing van het mobiliteitsplan wil N-VA scoren.    

CD&V midden in bed?

Ook CD&V ging op zoek naar een kopstuk met nationaal aanzien na intern gebakkelei. De jonge Sarah Claerhout zou de lijst trekken maar stapte onverwachts op uit de partij. Mieke Van Hecke, ex-topvrouw van het katholiek onderwijs, is het wit konijn dat voor stemmen moet zorgen. Haar nationale bekendheid zou CD&V stemmen kunnen opleveren. Maar een wissel op de toekomst is de keuze voor haar niet. Het blijft de vraag wat CD&V doet als het een goede score haalt. De partij heeft, met Van Hecke, een centrumlinks profiel. Als ze het kartel gaat steunen kunnen ze de meerderheid depanneren en is Open VLD mogelijk niet meer nodig. Als ze, daarentegen, mee stapt in een rechtse alliantie met Open VLD en N-VA, kan ze zorgen voor een politieke aardverschuiving in het traditioneel linkse Gent. CD&V kan zo, naast de verwachte kingmaker Open VLD, ook een grote rol spelen in de vorming van een nieuwe coalitie na de verkiezingen. 

Kleine partijen 

PVDA kon vorige verkiezingen geen zetel halen (2,9 procent) maar zou kunnen profiteren van verlies van het kartel. De partij kan zich, doordat Groen en SP.A samen naar de kiezer trekken, profileren als enig links alternatief. Aan de andere kant van het politieke spectrum moet Vlaams Belang haar drie zetels in de gemeenteraad verdedigen. De partij haalde 6,5 procent in 2012.  

Nieuwe lijsten

Eén opvallend gegeven in Gent, waarvan de mogelijk invloed op de verkiezingsuitslag onzeker is, is de deelname van verschillende nieuwe partijen.

Het gros ervan richt zich op de Gentenaar met migratieachtergrond. Be.One met lijsttrekker Meyrem Kaçar (ex-Groen) lijkt zich te richten op de Turkse Gentenaar, de partij wil meer gelijkheid én wil ook een aantal knips weg. Ook de Multiculturele Recht Partij van Murat Köylü richt zich op inwoners met een Turkse achtergrond. Ook de omstreden partij Islam komt naar alle waarschijnlijkheid op in Gent. Eén van de standpunten van de partij is de invoering van de sharia. 

Piss-Off,  dient ook lijst in. PISS-OFF staat voor Plas Inclusieve Sanitaire Sensibilisering: Ons Feministisch Front. De partij pleit voor toegankelijke toiletten voor iedereen. 

Het kunstenaarscollectief Cirq wilde ook een lijst indienen, maar dat plan is afgevoerd. Het collectief zorgt elk jaar tijdens de Gentse Feesten voor de nodige kolder. Dit jaar deden ze de bezoekers nadenken over politiek. De bezielers beloofden ook een échte politieke beweging op te starten waarin mensen zonder kinderen bijvoorbeeld niet zouden mogen meebeslissen over onderwijs en de stem van de jongere kiezers zwaarder zou doorwegen dan die van oudere Gentenaars. De satire werd dus uiteindelijk toch geen echte politieke beweging. 

Mobiliteitsplan

Het huidige bestuur van SP.A/Groen en Open VLD zette de afgelopen jaren enkele belangrijke dossiers op de rails maar de invoering van een nieuw parkeerplan en daaropvolgend het circulatieplan deed zelfs de meest inschikkelijke Gentenaars ontwaken. Het ene protest volgde op het andere, men trok naar het stadhuis, men eiste zelfs een volksraadpleging. Het werd heftig, zeer heftig! En nu, anderhalf jaar na de invoering van het circulatieplan, lijken de gemoederen bedaard. Het verkeer op de stadsring verloopt niet zo chaotisch als de oppositie voorspelde en de binnenstad is leefbaarder geworden. Toch wordt het plan de inzet op 14 oktober omdat het zoveel mensen beroert.

Open VLD kon de parkeertarieven al naar beneden halen en pleit nu voor een aanpassing van het circulatieplan. N-VA gaat een stap verder en wil alle knips weg. “De binnenstad moet voor iedereen vlot bereikbaar zijn,” klinkt het. N-VA voegt er wel aan toe dat het eerst de inwoners binnen de stadsring gaat bevragen. CD&V pleit voor een genuanceerde discussie met alle actoren over het circulatieplan en mikt onder andere op een beter aanbod van het openbaar vervoer. Alle partijen willen een beter Gent met aandacht voor wonen, leven, veiligheid, ondernemers, studenten en, -niet onbelangrijk-, een transparant bestuur.

Infrastructuurwerken

Binnen de hele politieke wereld in Gent is er wel eensgezindheid over dringende investering in grote infrastructuurwerken. Gent voelt zich, als tweede grootste stad van Vlaanderen, stiefmoederlijk behandeld. Over de partijgrenzen heen, vragen politici om duidelijkheid in verschillende dossiers: een tunnel onder de Dampoort en Heuvelpoort, de Verapazbrug, de Siffertunnel, de nieuwe brug van Meulestede, tramlijn 7, de heraanleg van de N9, en het viaduct over E17 in Gentbrugge. 

Meest gelezen