Wat staat er op het spel in Kluisbergen?

In Kluisbergen is Philippe Willequet (Gemeentebelangen) al bijna 30 jaar burgemeester en alles wijst erop dat hij aan de macht blijft. Als Gemeentebelangen geen absolute meerderheid haalt, moet de partij op zoek naar een coalitiepartner. CD&V lijkt dan de voorkeur weg te dragen. Toch is ook een politieke aardverschuiving nog mogelijk: als CD&V en N-VA zo goed zouden scoren dat ze voldoende stemmen hebben om samen de meerderheid te breken.

In Kluisbergen is Philippe Willequet al burgemeester sinds 1989. De laatste twee bestuursperiodes deed hij dat met alleen zijn partij, Gemeentebelangen: een kartel van Open Vld en onafhankelijken, waaronder hijzelf. Bij de vorige verkiezingen haalde Gemeentebelangen een absolute meerderheid (53 procent). Een coalitiepartner zoeken bleek dus niet nodig. Door de sluiting van de elektriciteitscentrale van Ruien en de inkomsten die daarmee wegvielen stond Gemeentebelangen voor een moeilijke legislatuur waarin er bespaard moest worden.  

De uitdagers

CD&V is de grootste oppositiepartij in Kluisbergen. In 2012 haalden de christendemocraten bijna 25 procent van de stemmen. De jonge Brecht Lietar is deze verkiezingen lijsttrekker en hoopt zeker even goed te doen. N-VA kwam zes jaar geleden voor het eerst op en tekende meteen voor 14 procent. De socialisten scoorden slecht en konden geen zetel bemachtigen. De partij komt nu niet meer op, SP.A-voorzitter Els Meirhaeghe staat wel op de vierde plaats op de CD&V-lijst. 

De hete hangijzers 

Ruien

Het gemeentebestuur nam een aantal ingrijpende besparingsmaatregelen die misschien niet bij alle inwoners op evenveel begrip kunnen rekenen. De gemeente verloor heel wat inkomsten (tot 20 procent van het budget) toen de elektriciteitscentrale in deelgemeente Ruien definitief sloot. Om dat te compenseren verhoogde de gemeente de belastingen en schrapte ze bepaalde subsidies. 

Gesjoemel?

De site van de elektriciteitscentrale krijgt een herbestemming. Daarin speelt de vennootschap van de familie van de burgemeester een cruciale rol. Volgens sommigen is er sprake van belangenvermenging maar dat is nooit hard gemaakt. Toch kan het Willequet stemmen kosten. Intussen trok de gemeente wel nieuwe investeerders en bedrijven aan. Zo komt er op de site een indrukwekkend batterijpark. Een primeur voor Vlaanderen waar het huidig bestuur mee kan uitpakken. 

Kluisbos

Ook het dossier Kluisbos zorgt voor ophef. De gemeente wil van het recreatiedomein af omdat het veel geld kost. Ze stelde het te koop maar er was geen interesse. Intussen is het zwembad er gesloten.  De andere activiteiten worden nu uitgebaat door een private partner. Een definitieve oplossing is er nog niet. Oppositiepartij CD&V pleit er alleszins voor om de hele site te verplaatsen en de sportinfrastructuur te verhuizen naar een andere locatie. 

kasto80

Meest gelezen