Wat staat er op het spel in Laarne?

In Laarne zwaaien de liberalen al 35 jaar de plak. Burgemeester Ignace De Baerdemaeker (Open VLD) kondigde eerder zijn pensioen aan maar trekt op vraag van de partij nu toch de lijst en hoopt om voor de vierde keer op rij burgemeester te worden. Samen met coalitiepartner CD&V heeft Open VLD er een ruime meerderheid. N-VA is de grootste oppositiepartij en kan in principe CD&V aflossen.

In Laarne is Ignace De Baerdemaeker (Open Vld) opnieuw kandidaat burgemeester. Aanvankelijk wou hij zijn partij enkel steunen als lijstduwer en ambieerde hij geen vierde mandaat als burgemeester. Een beslissing waar hij op vraag van zijn partij op terug kwam. De Baerdemaeker is al burgemeester sinds 2001. Open VLD behaalde bij de vorige verkiezingen bijna 34 procent van de stemmen en vormt een coalitie met CD&V (25 procent). Tijdens de voorbije legislatuur versterkten de liberalen zich nog door de twee verkozenen van de scheurlijst KLIK opnieuw in te lijven. 

De uitdagers

Oppositiepartij N-VA is de derde grootste in Laarne met 20 procent van de stemmen in 2012. Als de partij opnieuw goed scoort, kan ze in principe CD&V vervangen in de meerderheid. Open VLD zegt dat er geen voorakkoorden zijn, dus in theorie is dat mogelijk. Toch lijkt het erop dat de huidige bestuursploeg samen verder wil na 14 oktober. 

De liberale scheurlijst KLIK komt niet meer op, zes jaar geleden haalde KLIK nog 13 procent. Intussen zijn de leden teruggekeerd naar Open VLD en staan ze daar op de lijst. SP.A is de enige andere oppositiepartij (zes jaar geleden haalde ze 7,5 procent) met maar één zetel in de gemeenteraad. 

De hete hangijzers 

Laarne groeit en verstedelijkt, er wonen nu 12.500 inwoners. Het gemeentebestuur maakt zich sterk dat ze het dorpse en landelijke karakter van de hoofdgemeente en deelgemeente Kalken zal beschermen, maar moet op zoek naar nieuwe woongebieden. Appartementen of hoogbouw zijn dan een optie maar het is niet duidelijk of de gemeente daarvoor wil kiezen én of de inwoners zich daar ook in zullen vinden. Ook mobiliteit is een grote zorg van de inwoners. Er wordt geklaagd over de staat van de fietspaden. Ook de herbestemming van het oude klooster dat aan het verloederen is, is nog niet helemaal rond. 

kasto80

Meest gelezen