Wat staat er op het spel in Lebbeke?

In Lebbeke worden de verkiezingen een strijd tussen Open VLD en N-VA om de burgemeesterspost in de wacht te slepen. François Saeys (Open VLD) wil graag aanblijven, Raf De Wolf (N-VA) ruikt een kans om de macht over te nemen. CD&V kan een bepalende rol spelen bij wie het uiteindelijk wordt.

Zes jaar geleden won Open VLD de verkiezingen in Lebbeke (32 procent) en kon François Saeys voor de derde keer burgemeester worden. Toen al voelde hij de hete adem van N-VA in de nek (28 procent), de partij wil het Saeys deze keer nog moeilijker maken. Coalitiepartner CD&V zou wel eens de sleutel in handen kunnen hebben om te beslissen welke partij er aan de macht kom. Vorige verkiezingen haalde de christendemocraten bijna 17 procent van de stemmen. De partij kiest voor verjonging met nieuwkomer Jan Vanderstraeten.

De uitdagers

Al zes jaar lang voert N-VA stevig oppositie tegen de coalitie Open VLD - CD&V. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de partij na de verkiezingen met de liberalen verder gaat. N-VA kopman Raf De Wolf moet misschien eerder op zoek naar steun van CD&V of het kartel SP.A/Groen. De socialisten behaalden vorige verkiezingen 11 procent van de stemmen, goed voor twee zetels, bij Groen raakte toen niemand verkozen. De oppositiepartijen bundelen nu de krachten. Ook Vlaams Belang komt op, vorige verkiezingen haalde ze 1 zetel in de gemeenteraad.  

Hete hangijzers

Solleveld 

Het nieuwe woonzorgcentrum op de site Solleveld zorgt voor discussie binnen de gemeente. Het project zou al in volle ontwikkeling moeten zijn maar werd stopgezet na ruzie tussen coalitiepartners Open VLD en CD&V. De liberalen wilden dat een deel van het centrum door een privéfirma werd uitgebouwd, voor CD&V ging dat te ver. Ook oppositiepartij N-VA vond dat geen goed idee, en stapte zelfs met een klacht naar de gouverneur. Het project werd geschorst. 

Mobiliteit

De doortrekking van de N41 is ook een discussiepunt. Lebbeke verzet zich tegen de plannen onder meer uit vrees voor wateroverlast en verkeersonveiligheid in deelgemeente Denderbelle.

 Andere thema's

Ook over de ruimtelijke uitvoeringsplannen Patmoes en Cruyveld rijzen vragen. Het zijn nieuwe woonwijken op de site van firma De Saedeleir en het binnengebied tussen Rossevaalstraat en Heizijdestraat. Buurtbewoners vrezen voor drukker verkeer en mogelijk zelfs wateroverlast.

kasto80

Meest gelezen