Wat staat er op het spel in Melle?

CD&V en N-VA zitten stevig in het zadel in Melle. De partijen trekken opnieuw in kartel naar de kiezer. Burgemeester Dirk De Maeseneer hoopt zo voor de derde keer op rij een absolute meerderheid te halen. De oppositiepartijen kunnen enkel hopen dat het kartel op zoek gaat naar een partner, de meerderheid breken lijkt niet haalbaar.

Melle wordt al twaalf jaar bestuurd door CD&V en N-VA. De partijen konden in 2012 nog extra profiteren van een grote versnippering bij de oppositie en haalden 50 procent van de stemmen. Dirk De Maeseneer trekt ook nu de lijst voor het kartel en lijkt zichzelf zonder al te veel problemen op te kunnen volgen, al weet je bij verkiezingen natuurlijk nooit. 

De uitdagers

De oppositiepartijen zijn op achtervolgen aangewezen. Open VLD haalde in 2012 het tweede beste resultaat met 16 procent. Lieven Volckaert trekt er de lijst. Groen (toen nog GPS) en SP.A haalden vorige keer elk zo'n 11 procent. Bij de socialisten trekt Tim D'Hondt verrassend de lijst en niet raadslid en fractievoorzitter Wim Verween. De liberale scheurlijst Gemeentebelangen, in 2012 goed voor 10 procent, komt deze keer niet op.  

Hete hangijzers

Mobiliteit & verkeersveiligheid 

Melle wordt doorkruist door allerlei verkeersaders.  Zowel drukke wegen, als een spoor- en waterweg. Zwaar verkeer trekt nu langs parallelle wegen door de dorpskernen om de dichtslibbende Brusselsesteenweg te vermijden. Momenteel loopt er een studie om alles in kaart te brengen in het kader van een nieuw mobiliteitsplan voor het hele grondgebied. Grote nieuwe projecten staan er niet op stapel. Een groot deel van de verkeersknooppunten wordt niet beheerd door de gemeente maar door de provincie Oost-Vlaanderen, het Vlaams Gewest of de federale overheid. 

Infrastructuur

De gemeente Melle krijgt een nieuwe gemeenteschool. De plannen bestaan al lang maar nu is er ook echt een beslissing gevallen. De culturele sector vraagt intussen om een nieuwe zaal. CD&V en N-VA verwijzen naar Studio M, maar volgens de oppositie ligt die zaal te ver buiten het centrum van de gemeente. 

kasto80

Meest gelezen