Wat staat er op het spel in Merelbeke?

In Merelbeke wordt het spannend. Huidig burgemeester Filip Thienpont (CD&V) wil graag aanblijven in een coalitie met SP.A en Open VLD. Maar Open VLD doet nu zelf een gooi naar de sjerp en ook oppositiepartijen Groen en N-VA maken kans om aan zet te komen.

De burgemeester van Merelbeke, Filip Thienpont (CD&V), kan nog niet op z'n beide oren slapen. De voorbije jaren waren er op voorhand akkoorden gesloten met andere partijen maar dat is deze keer niet het geval. CD&V scoorde in 2012 wel het hoogst met 25 procent van de stemmen maar voelde de hete adem van coalitiepartner Open VLD (21 procent) in haar nek. Schepen en volksvertegenwoordiger Egbert Lachaert moet deze keer proberen een nog beter resultaat neer te zetten. SP.A scoorde minder, 9 procent, maar was wel nodig om een coalitie te kunnen vormen. Bertrand Vrijens werd schepen en is ook dit jaar kopman van de socialisten.  

Uitdagers

Ook de oppositiepartijen kunnen het CD&V en Open VLD lastig maken. N-VA was in Merelbeke de derde grootste partij met 20 procent en speelt nu Rik De Vis uit. Groen (in 2012 nog 17 procent) heeft met Stefaan Van Hecke ook een nationaal kopstuk in huis. Van Hecke liet al weten dat hij stopt op nationaal niveau als Groen in het bestuur raakt in Merelbeke. 

De hete hangijzers

Betaalbaar wonen & leegstand 

Merelbeke ligt op een steenworp van Gent en trekt heel wat mensen uit de rand aan. Een betaalbare woning vinden, is er niet evident meer. Groen ijvert voor meer maatregelen. Ook vrijgekomen woon- of handelsruimte zijn een thema. Onder meer de vele leegstaande kerkgebouwen zijn een doorn in het oog, ook van N-VA. 

Mobiliteit & belastingen 

Zoals elke gemeente in de buurt van Gent krijgt Merelbeke heel wat verkeer te slikken. Sluipverkeer is een thema en ook de dichtslibbende Hundelgemsesteenweg leeft als thema in de gemeente. Een rechtstreekse tramlijn van en naar Gent zou een oplossing zijn. Dat wordt echter niet op gemeentelijk niveau beslist. Open VLD belooft de gemeentebelastingen te verlagen. 

 

 

kasto80

Meest gelezen