Videospeler inladen...

Primeur in ons land: zelfrijdende shuttle brengt bezoekers naar Grotten van Han

Voor het eerst in ons land heeft een zelfrijdende shuttle met passagiers op de openbare weg gereden. Dat gebeurde in Han-sur-Lesse, in de provincie Namen. De shuttle zal de komende weken bezoekers van het domein van de Grotten van Han vervoeren.

De primeur was voor Han-sur-Lesse, een dorpje in de provincie Namen. Voor het eerst in ons land reed er een zelfrijdende pendelbus op de openbare weg. De bus werd er vandaag voorgesteld door het verkeersinstituut Vias.

De shuttle kan vijftien mensen vervoeren en zal in een eerste fase rijden tussen de busparking en de loketten van het domein van Grotten van Han, een traject van 500 meter. In de toekomst moet het voertuig tot aan de ingang van de grotten kunnen rijden, over een afstand van meer dan anderhalve kilometer.

Vias liet het voertuig al testen op een privéterrein in Bernister. Om het voertuig op de openbare weg te kunnen testen, moesten eerst een aantal wettelijke en administratieve obstakels worden weggewerkt. Later volgt er nog een test met een tweede shuttle op een andere toeristische trekpleister.

Meest gelezen