Obama in Kortrijk? "Nonkel Obama" staat op de lijst voor SP.A

Zet de oud-president van de Verenigde Staten zijn politieke carrière verder in Kortrijk? Neen, natuurlijk niet! Maar toch staat er iemand met de naam "Nonkel Obama" op de Kortrijkse lijst van de gemeenteraadsverkiezingen.

De man heet Quirijn Louncke, is 63 jaar en woont in Heule. Hij is met pensioen, maar was populair als parkwachter in een recyclagepark van Kortrijk. Het bezoek van oud-president Obama in 2014 hielp hem een handje, want plots noemden de parkbezoekers hem "Nonkel Obama". De man zou even elegant bewegen als de vorige president van de Verenigde Staten. Omdat hij kandidaat is voor SP.A voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, kriebelde het natuurlijk om onder zijn roepnaam op te komen.

Tussenoplossing 

Er bestaat een procedure om op te komen voor de verkiezingen onder een andere naam dan die op je identiteitskaart.  De burgemeester, de vrederechter of de voorzitter van het kiescollege moet dan wel toestemming geven. In het geval van Quirijn Louncke ging burgemeester Van Quickenborne akkoord. Quirijn Louncke komt dus op de SP.A-lijst te staan onder zijn echte familienaam met de aanvulling "Nonkel Obama".

Niet alledaags

Professor in de lokale politiek Herwig Reynaert van de Gentse universiteit vindt het toch opmerkelijk dat iemand op die manier op de lijst gaat staan. Hij vraagt zich af wat Obama er zou van vinden. "Als hij het al zou te weten komen", zegt hij er glimlachend bij. "Dat er iemand zijn voornaam verandert van Hendrik naar Henri (of omgekeerd) gebeurt vaker. Of dat een vrouw opkomt onder de familienaam van haar man. Dat zijn zaken die je meer ziet, maar Nonkel Obama wekt toch meer verbazing."

Meester in recyclage

Volgens het campagneteam van de Kortrijkse socialisten leeft Louncke om te helpen en heeft hij dat tijdens zijn loopbaan als parkwachter in een recyclagepark elke dag bewezen. Hij moet ook goed zijn in recyclage, zijn kandidatuur is daar in elk geval een sterk staaltje van. Want zeg nu zelf, als je er al in slaagt om zelfs een president te recycleren. Of het ook loont, zal blijken op 14 oktober!

Meest gelezen